Navigation Content

Južni okrug

Južni okrug

South Riding

Vizualno raskošna priča o maloj jorkširskoj zajednici 30-ih godina prošlog stoljeća, koja na iznenađujući i svjež način odražava našu današnjicu

INFO

GlumciAnna Maxwell Martin, David Morrissey, Charlie May-Clark, Brid Brennan, John Henshaw, Douglas Henshall, Penelope Wilton, Katherine McGolpin, Peter Firth

Sažetak

Sarah Burton (Anna Maxwell Martin) vraća se iz Londona u svoje rodno mjesto South Riding, u Yorkshireu, negdje za vrijeme dugog poratnog razdoblja nakon Prvog svjetskog rata.

Izgubivši priliku za udaju i majčinstvo pogibijom svog zaručnika na bojištu, Sarah postaje suvremena zaposlena žena. U svojim tridesetima prihvaća mjesto ravnateljice djevojačke srednje škole koja se našla u neprilikama. Ambiciozna, strastvena i gorljiva, spremna je preuzeti nadzor nad svojim životom i živjeti ga punim plućima.

Dok Britanija izlazi iz Velike depresije, Robert Carne (David Morrissey) sazna da mu prijeti financijska propast iako se to na prvi pogled čini nevjerojatnim. Njegova je obitelj stoljećima obrađivala zemlju South Ridinga te je poljoprivrednu krizu trebao prebroditi zahvaljujući višegeneracijskom obiteljskom bogatstvu. No Carne, čovjek progonjen uspomenama na svoju tragičnu ljubav, većinu je prihoda od obrade zemlje potrošio u posljednjih 20 godina pokušavajući izbrisati osjećaj krivnje zbog žene za koju vjeruje da ju je uništio.

Kad se Sarah sukobi sa zgodnim zemljoposjednikom, progonjenim vlastitom prošlošću, dolazi do sraza prošlosti i sadašnjosti. Ostali se pripadnici ove male zajednice bore s vlastitim problemima.

Četrnaestogodišnja Lydia (Charlie May-Clark) živi u teškim uvjetima te otkriva da je nastavak njezinog školovanja doveden u pitanje nakon što joj majka umre, a društvo okrene leđa. Gđica Sigglesthwaite (Brid Brennan), nesposobna nastavnica prirodnih znanosti, s mukom nastoji održati disciplinu u svom razredu. Metodističkog svećenika i vijećnika Hugginsa (John Henshaw) razdire krivnja zbog pohotnih misli, a uz to je uvučen u pokvarene političke igre, dok Joe Astell (Douglas Henshall) daje sve od sebe da Sarah zavoli njega umjesto Carnea.

Serija je 2011. osvojila BAFTA-u u kategoriji najbolje fotografije, a bila je još nominirana u kategorijama najbolje glumice (Anna Maxwell Martin) i naboljeg zvuka.

1. epizoda

Nastavnica Sarah Burton, strastveno predana svom pozivu, vraća se u svoje rodno mjesto South Riding prepuna ambicija i sa željom da promijeni svijet. Zemljoposjednika Roberta Carnea uvjere da svoju kćer krhka zdravlja, Midge, pošalje na školovanje...

Jeste li znali?

Djelomično zasnovan na autoričinom nastavničkom iskustvu i njezinim uspomenama na odrastanje u East Ridingu, 'South Riding' je tipični feministički roman koji portretira sve slojeve engleskog društva, od plemića do radnika, kao i odraz odluka lokalnih vlasti na njihove živote.

"Ono što mi se najviše sviđa kod 'South Ridinga' jest njegova suvremenost i aktualnost, iako je napisan i smješten u tridesete godine prošlog stoljeća. K tome obiluje raskošnim humorom te sjajnim, izvrsno odigranim sporednim likovima. Čini mi se kao da smo ponovo otkrili zaboravljeno remek-djelo."
Andrew Davies, scenarist

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...