Navigation Content

Veliki koraljni greben

Veliki koraljni greben

Great Barrier Reef

Australski Veliki koraljni greben istinska je prirodna znamenitost, jedno od čuda prirode i najveća živa tvorevina na Zemlji. BBC-jeva trodijelna dokumentarna serija donosi cjelovit i detaljan prikaz tog biološkog čuda.

INFO

Sažetak

Istražit ćemo svih 2000 kilometara Velikoga koraljnog grebena, opisati njegov nastanak i čvrsto isprepletenu povezanost njegovih stanovnika, prikazati njegovu čarobnu ljepotu, zapanjujuću veličinu i raznolikost, sve do najsitnijih detalja.

Prva epizoda prikazuje neobičnu strukturu grebena koja se neprestano mijenja, reagirajući na vremenske uvjete te morske i Mjesečeve mijene. Najsuvremenije tehnike digitalne fotografije dat će nam novi uvid u to čudo prirode.

Ekosustav Grebena pokriva područje veće od Velike Britanije. Samo sedam posto tog ekosustava odnosi se na sâm koraljni greben, a ostatak prekrivaju međusobno isprepletena staništa koja uključuju najstariju prašumu na svijetu, otoke, prostrane mangrove šume, pješčani pojas plime i oseke i polja morske trave. Sva su ta staništa povezana velikom lagunom, ovise jedna o drugima i bez njih greben ne bi mogao opstati. Iznimno zanimljiv biljni i životinjski svijet lagune može se promatrati i na olupini putničkog broda Yongala, poznatom ronilačkom odredištu.

Od morskih kornjača koje migracijski put vodi tisućama kilometara preko Tihog oceana, do kitova koji svake godine dolaze ovamo iz smjera Antarktike, mnoge životinje prelaze velike udaljenosti kako bi došle na Greben. Posljednja epizoda otkriva duboku povezanost Grebena s ostatkom planeta i predviđa kako će klimatske promjene utjecati na njegovu budućnost.
Serija Veliki koraljni greben približava nam čaroliju ovog jedinstvenog okoliša kao nijedna dosad, otkrivajući zadivljujuću ljepotu i fascinantne tajne jednog čuda prirode.

1. epizoda:

Prva epizoda istražuje složenu strukturu koraljnoga grebena i mnoge životinjske vrste koje su ondje našle stanište. U tom čarobnom svijetu otkrivamo njegove neobične stanovnike koji se međusobno nadmeću ili pak surađuju: smrtonosnog puža koji lovi ribu, morskog psa koji može hodati po tlu, koralje koji se bore za hranu i prostor te ribu papagaja koja si svake večeri isprede vreću za spavanje. Služeći se kamerama na daljinsko upravljanje i najsuvremenijim tehnikama digitalne fotografije, snimili smo mnoge kadrove kakvi dosad nisu bili zabilježeni na filmu, pružajući tako sasvim novi uvid u to čudo prirode.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...