Navigation Content

Ratovi zvijezda 5: Carstvo uzvraća udarac

Ratovi zvijezda 5: Carstvo uzvraća udarac

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

Luke Skywalker mora pronaći Jedija Yodu koji će ga uputiti u moć Sile za koju je predodređen

INFO

RedateljIrvin Kershner

GlumciMark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, David Prowse, Peter Mayhew, Kenny Baker, Frank Oz, Alec Guinness

Sažetak

Premda su pobunjenici protiv Galaktičkog Carstva onemogućili izgradnju ubojite Tamne zvijezde, zli je Car (glas Clivea Revilla) pomoću Dartha Vadera (D. Prowse, glas Jamesa Earla Jonesa) i svoje nadmoćne vojske uspio potisnuti republikanske snage.

One su, predvođene princezom Leiom (Carrie Fisher), novo utočište našle na snijegom i ledom okovanom planetu Hothu kako bi se što prije osposobile za odlučujući obračun s Carstvom. No, Han Solo (Harrison Ford), iako ga uz princezu Leiu vezuje mnogo više od lojalnosti, želi napustiti republikanske redove i planira nastaviti svojim putem. U toj ga namjeri spriječi nestanak Lukea Skywalkera (Mark Hamill) kojemu se, nakon što umakne snježnom čudovištu, ukaže duh Bena Obi-Wan Kenobija (Alec Guiness).

Ben mu poruči da na planetu Dagobahu potraži Jedija Yodu (glas Franka Oza) kako bi ga uputio u moć Sile za koju je predodređen. Han Solo u posljednjem trenutku spasi onemoćala Lukea, ali za oporavak nema vremena jer carske trupe slijeću nadomak pobunjeničke baze i, unatoč oružanom otporu, u kratkom je vremenu osvajaju.

Međutim, princeza Leia, Han Solo, droid C-3PO (A. Daniels) i Chewbacca (P. Mayhew) uspiju pobjeći...

Tvrdnju da uspješni filmovi ne mogu imati jednako dobre nastavke u potpunosti je osporila peta epizoda 'Zvjezdanih ratova', koja je tri godine nakon pokretanja ove znanstveno-fantastične sage potvrdila da Lucasov svijet mašte uistinu nema granica. Čak nije bilo ni potrebno da film režira George Lucas, već se redateljskog posla prihvatio Irvin Kershner (Oči Laure Mars, Nikad ne reci nikad), i, prema mnogim ocjenama, 1980. predstavio najbolji dio serijala.

Razloga je za takvo mišljenje nekoliko, od toga da je film u odnosu na prethodni puno mračniji, pa samim time i dramatičniji, preko podatka da je ekipa spektakla 'Carstvo uzvraća udarac' nakon uspjeha inicijalnog ostvarenja dobila na raspolaganje dvostruko veći proračun, do činjenice da je Lucas, planirajući i treći film u nizu, ovdje mogao bez problema 'zaoštriti' situaciju među likovima kako bi se dobilo na napetosti i toliko priželjkivanom fatalizmu priče.

Doista, film je ne samo prava ekstravaganca kad su u pitanju akcijske sekvence, scenografija (npr. vizure ledbećeg Cloud Cityja, digitalno obnovljene i proširene u kinoizdanju 1997.), lutke (maestralni lik Yode nastao u studiju Muppet Show), kostimografija, te zvučni i vizualni efekti, već je, prije svega, riječ o napetoj priči. Zanimljivo je da je Lucas, iako su i pisanje scenarija i režiju odradili drugi, u cijelosti nadgledao realizaciju filma i, želeći se zaštititi od mnogobrojnih znatiželjnika, jedini znao koja će inačica dijaloga na kraju biti snimljena.

Naime, čak ni glumci D. Prowse i J. E. Jones, koji su utjelovili lik Dartha Vadera, nisu do posljednjeg trenutka znali da će glavni negativac u filmu izgovoriti famoznu rečenicu: 'Ne, Luke, ja sam tvoj otac!', već im je u scenariju pisalo da je Lukeov otac Obi-Wan Kenobi. Tajnovitost se isplatila, jer su obožavatelji 'Zvjezdanih ratova' ponovno pohrlili u kina. Film je osvojio Oscara za zvuk, kao i posebno priznanje Američke filmske akademije za dostignuće na području vizualnih efekata.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...