Navigation Content

Čudnovata priča o Angelici

Čudnovata priča o Angelici

O estranho caso de Angelica

Poetična storija o ljubavi koja ne poznaje nikakve granice najstarijeg aktivnog redatelja na svijetu, Portugalca Manoela de Oliveire

INFO

RedateljManoel de Oliveira

GlumciPilar López de Ayala, Filipe Vargas, Ricardo Trêpa, Leonor Silveira, António Reis, Adelaide Teixeira

Sažetak

Mladi portugalski Židov Isaac (Ricardo Trêpa) osamljeni je intelektualac i samouki fotograf kojeg bogata katolička obitelj Portas jedne kišne noći pozove da u njihovu domu fotografira upravo preminulu mladu trudnicu Angélicu (Pilar López de Ayala).

Dok kroz objektiv kamere promatra nestvarno lijepu pokojnicu odjevenu u vjenčanicu, Isaacu se učini kao da se ona okrenula prema njemu te da ga gleda i osmjehuje mu se. Angélica je pod zagonetnim okolnostima preminula upravo na dan svog vjenčanja, a njezina majka (Leonor Silveira), nesuđeni suprug (Filipe Vargas) i brat António (António Reis) žele da ju Isaac fotografira u specifičnom položaju na kauču, tako da je se svi sjećaju kao anđela.

Nakon što mu se opet učini da mu se pokojnica osmjehuje, Isaac će se u nju protiv svoje volje snažno zaljubiti. A sve će se dodatno zakomplicirati kad se Isaacovi osjećaji prema pokojnici pretvore u opsesiju, te kad njegovo ponašanje ozbiljno zabrine i članove obitelji Portas i njegovu brižnu stanodavku Madam Justinu (Adelaide Teixeira)...

Intrigantna, efektno stilizirana i vrlo poetična fantastična romantična drama još je jedno dojmljivo ostvarenje izuzetno vitalnog Portugalca Manoela de Oliveire, najstarijeg aktivnog redatelja na svijetu koji i u dobi od 104 godine neumorno snima i po dva filma godišnje.

Filmaš koji je prvi film, dokumentarac 'Douro, Faina Fluvial' realizirao davne 1931. i koji dominantno kao redatelj, ali i kao glumac praktički kontinuirano djeluje već duže od 80 godina, svojevrsna je istoznačnica za portugalski film. Nakon što se nepotpisan pojavio u nijemom filmu 'Fátima Milagrosa' Rina Lupoa iz 1928., de Oliveira je svoj službeni prvi glumački nastup ostvario u drugom portugalskom zvučnom filmu, komediji 'A Canção de Lisboa' Joséa Cottinellija Telmoa iz 1933.

Kao jedini živući autor koji je obilježio i nijemi i zvučni film u svojoj domovini, iznimno vitalni i energični de Oliveira (Božanstvena komedija, Samostan) se u većini svojih ostvarenja, dokumentarnih baš kao i igranih, okvirno bavi sudbinom svijeta te smislom života i smrti, pri čemu nadahnuće i energiju crpi iz teatra, književnosti i filozofije.

To je razvidno i u njegovom današnjem filmu, impresivno snimljenoj, izuzetno sugestivno režiranoj i vizualno očaravajućoj fantastičnoj priči o nemogućoj ljubavi senzibilnog mladića i na dan svog vjenčanja preminule trudnice. U glavnoj ulozi nastupa redateljev unuk Ricardo Trêpa, a njegova je partnerica P. López de Ayala (13 ruža).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...