Navigation Content

Upravitelj imanja Sansho

Upravitelj imanja Sansho

Sanshô dayû

U srednjovjekovnom Japanu, plemenitog guvernera protjeraju u progonstvo, a njegova žena i djeca postaju robovi

INFO

RedateljKenji Mizuguchi

GlumciYoshiaki Hanayagi, Kyôko Kagawa, Kinuyo Tanaka, Eitarô Shindô, Akitake Kôno

Sažetak

Feudalni Japan tijekom 11. stoljeća. Plemeniti Taira Masauji (Masao Shimizu) guverner je jedne japanske provincije, kojeg politički protivnici zbog njegove blagosti i časnog odnosa prema seljacima prognaju zajedno sa suprugom Tamaki (Kinuyo Tanaka), sinom Zushiôm (Yoshiaki Hanayagi) i kćeri Anju (Kyôko Kagawa).

Prije deportacije Taira kaže sinu da zapamti da čovjek bez blagosti uopće nije ljudsko biće, te mu daruje amulet božice milosrđa. Šest godina poslije, tijekom putovanja na udaljeni otok u posjet Tairi, Tamaki će s djecom postati žrtva svećenice (Kikue Môri) te dospjeti u bordel dok će Zushiô i Anju postati robovi u službi poreznika Sanshôa (Eitarô Shindô). Zushija će pretvoriti u svog slugu, koji će, zaboravivši očeve riječi, postati mučitelj drugih robova...


Godine 1954. nagrađena venecijanskim Srebrnim lavom za režiju, impresivna povijesna drama 'Intendant Sanshô' jedno je od najuspjelijih ostvarenja u dugoj i plodnoj karijeri glasovitog japanskog filmaša Kenjija Mizoguchija (Legenda o Ugetsuu, Priča posljednje krizanteme, Život O´Haru, galantne žene).

Film temeljen na japanskoj narodnoj priči iz feudalnog razdoblja na dojmljiv način oslikava dehumaniziranost i barbarstvo srednjeg vijeka, te istodobno sjajno funkcionira kao meditacija o često neveseloj i tragičnoj sudbini pojedinca uhvaćenog u žrvanj više sile i samovolje drugih.

Pored uobičajeno iznimno sugestivne i ekonomične režije autora koji se i u ovom filmu bavi svojim omiljenim temama ljudske okrutnosti, socijalne nepravde te teškog položaja i stradanja žene u patrijarhalnom društvu, cjelinu odlikuju efektna eliptična naracija, dominacija vizualno impresivnih polutotala i totala, baš kao i poetičnih i likovno dojmljivih dugih kadrova koji se polagano pretapaju, fascinantna crno-bijela fotografija uglednog Kazua Miyagawe (Rashômon, Yôjinbô), čestog suradnika Akire Kurosawe i Mizoguchija, izvrsna glazba koja dodatno naglašava emotivnost i dramatičnost zbivanja, te iznimne glumačke interpretacije.

U glavnoj ulozi nastupa Y. Hanayagi (Legenda o Shunkinu), a među ostalima njegovi su partneri K. Tanaka (Balada o Narajami) i izvrsni karakterni glumac M. Shimizu (Pijani anđeo, Živjeti).
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...