Navigation Content

Ratovi zvijezda 1: Fantomska prijetnja

Ratovi zvijezda 1: Fantomska prijetnja
SUB u 06:30HBO2

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

Liam Neeson i Ewan McGregor u prvoj epizodi najgledanijeg i najkomercijalnijeg znanstveno-fantastičnog filmskog serijala svih vremena o stanovnicima daleke galaksije koji se bore protiv tiranske vlasti Cara i njegovih pomagača

INFO

RedateljGeorge Lucas

GlumciLiam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Samuel L. Jackson, Jake Lloyd, Pernilla August, Ray Park, Terence Stamp, Ian McDiarmid, Brian Blessed

Sažetak

Bijaše to davno u jednoj dalekoj, dalekoj galaksiji... Nad njezinim prostranstvima nadvio se zloguki nemir, a brojne narode i planete ujedinjene u prosperitetnoj Galaktičkoj Republici suočio s mogućim ratom zbog slobodne trgovine. Naime, pohlepna Trgovačka federacija naumila je povećati svoje pristojbe, a mali planet Naboo na čelu s kraljicom Amidalom (Natalie Portman), koji ne pristaje na ucjenjivačke zahtjeve, blokirati ratnim brodovima.

I dok Kongres Galaktičke Republike na planetu Coruscantu, prijestolnici saveza, uzaludno raspravlja o sve dubljoj političkoj krizi, njegov predsjednik Valorum (Terence Stamp) šalje dvojicu vitezova Jedija u tajnu misiju pregovora s čelnicima Trgovačke federacije. Tako na njezin zapovjednički brod u orbiti Nabooa stižu prekaljeni Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) i njegov mladi učenik Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor).

No, dogovoreni je susret samo stupica, jer Trgovačka federacija nema namjeru odustati od porobljavanja Nabooa, tim više jer izvršavaju zapovijedi tajanstvenog Dartha Sidiousa i njegova okrutnog pomoćnika Dartha Maula (Ray Park). Izbjegavši u posljednjem trenutku smrt, dvojica Jedija bježe na Naboo gdje im pomoć pruži Jar Jar Binks, pripadnik podvodnog naroda Gungan. S novim pratiocem, vitezovi se probijaju do već zauzete palače kraljice Amidale, oslobađaju je i s dijelom njezine pratnje bježe s okupiranog Nabooa.

Cilj im je što prije stići do Coruscanta kako bi dobili vojnu pomoć i porazili Trgovačku federaciju. Oštećena broda privremeno slijeću na pustinjski planet Tatooine gdje u ropstvu sa svojom majkom Shmi (Pernilla August) živi neobični dječak Anakin Skywalker (Jake Lloyd) za kojeg Qui-Gon Jinn odmah shvati da posjeduje moć arhetipske Sile...

Godine i stoljeća prolaze, mitovi i legende ostaju. Neovisno o povijesnim i zemljopisnim odrednicama i neovisno o dosegnutoj razini tehnologije. Europski su se narodi u antici oduševljavali zgodama na panteonima svojih božanstava, srednji vijek ispleo je ruho najčudnovatijih priča i njihovih junaka, a čak je i nakon prosvjetiteljstva pisana riječ stjecala vrhunske pripovjedače bajki.

Pa, zašto bi od toga bilo imuno i postindustrijsko doba, osobito ako su mu na raspolaganju znanja koja ljudi samo nekoliko desetljeća prije nisu mogli ni naslućivati. Ukratko, cijeli svemir. Upravo je od te premise krenuo američki redatelj George Lucas kad je 1977. kao svoj treći dugometražni film, nakon SF parabole 'THX - 1138' i slavnih 'Američkih grafita', predstavio spektakl 'Ratovi zvijezda'.

Dva desetljeća poslije odlučio je upotpuniti bajkoviti svijet 'zvjezdanih ratnika' još trima filmovima. I to o događajima prije inicijalnog ostvarenja. Tako je 19. svibnja 1999. predstavljena 'Fantomska prijetnja', prva epizoda Lucasove heksalogije koja je 2002. dobila i drugi (Napad klonova), a 2005. i treći, posljednji dio. 'Fantomska prijetnja' naznačila je obrise i odnose likova koji su u ranijim filmovima toliko zaokupili maštu svojih obožavatelja. Kuriozitet je filma da za razliku od prethodnika nije osvojio ni jednog Oscara (bio je nominiran za vizualne efekte, te zvuk i montažu zvuka).

 

CIKLUS 'ZVJEZDANI RATOVI'

Najgledaniji i najkomercijalniji znanstveno-fantastični filmski serijal svih vremena autora Georgea Lucasa o stanovnicima daleke galaksije koji se bore protiv tiranske vlasti Cara i njegovih pomagača.

'Dok sam snimao prve 'Zvjezdane ratove', bio sam poprilično ograničen u onome što sam htio postići, a što se odnosilo na domašaj priče. Nisam mogao prikazati široke scene na ulici, ni kreirati izvanzemaljce koji će se po ulicama kretati drukčije od samih ljudi. Tako ih nisam mogao predstaviti kao prave, specifične likove... S danas dostupnom digitalnom tehnologijom napokon sam dosegnuo točku u kojoj slobodno pokrećem sve svoje likove u kadru i u kojoj postižem njihove neusporedivo bolje i dramatskije izvedbe. To je oduvijek bio moj osobni izazov. Ali i izazov cijele filmske ekipe.' Napisao je to američki redatelj i scenarist George Lucas početkom 1999., nekoliko mjeseci uoči premijere dugoočekivanog nastavka serijala 'Zvjezdani ratovi'.

Od prvog filma 'Epizode IV. - Nove nade' iz 1977. do povratničkog naslova 'Epizode I. - Fantomske prijetnje' prošle su 22 godine tijekom kojih je, kako to ističe i sam Lucas, kinematografija doživjela neviđenu digitalnu revoluciju. Ono što je bila znanstvena fantastika sredinom 1970-ih, kad je Lucas počeo pripreme za rad na svom najvećem projektu, dvadesetak godina poslije postalo je standard u snimanju ZF filmova. No, unatoč zapanjujućem razvoju filmske tehnike, Lucasov je serijal o 'jednoj dalekoj, dalekoj galaksiji' i njezinim stanovnicima bio i ostao klasična, svevremenska priča o borbi dobra i zla u kojoj su desetine milijuna obožavatelja prepoznali filmove koji su izvrsno pogodili njihov ideal zabave, uzbuđenja i svjetonazora.

Lucas je cijelom projektu otpočetka pristupio zanesenjački, što se itekako vidi i u slici i u zapletu. Riječ je o priči koja ima sve odlike mitologije - središnji antagonizam 'veći od života', nadnaravna bića i legendarne junake, svojevrsni religijski kontekst, te crno-bijeli pristup zbivanjima s potanko opisanom kronologijom i uzročno-posljedičnim vezama. Tako su u središtu zapleta pobunjenici protiv uzurpatora vlasti u nekad prosperitetnoj Republici - savezu mnogobrojnih planeta - koji nastoje pobijediti Cara i njegove saveznike prije no što ovaj konstruira razorno oružje - Tamnu zvijezdu i tako zauvijek prisvoji vlast.

Međutim, borba republikanaca i Carevih snaga zapravo je sraz između Sile i njezine tamne strane, pri čemu je Sila metafizički pokretač svega u svemiru. Lucas je kao autor priče vješto reinterpretirao mnoštvo poznatih povijesnih, religijskih i mitoloških motiva, a još je umješnije profilirao središnje likove. Tako su na strani dobra princeza Leia, njezin brat Luke Skywalker, pustolov Han Solo, njegov suborac Chewbacca, jediji Obi-Wan Kenobi i Yoda, te roboti R2D2 i C-3PO, a na strani zla su Car, njegovi jurišnici i saveznici poput Jabbe the Hutta, te strašni Carev pobočnik Darth Vader, zasigurno jedan od najbolje osmišljenih negativaca u povijesti kinematografije. Odnosi ovih likova u žarištu su prva tri snimljena filma u serijalu.

To su uz spomenutu 'Epizodu IV. - Novu nadu', redateljsko-scenarističko djelo Georgea Lucasa, i 'Epizoda V. - Carstvo uzvraća udarac' redatelja Irvina Kershnera iz 1980. i 'Epizoda VI. - Povratak jedija' u režiji Lawrencea Kasdana iz 1983. Treba istaknuti da je snimanje serijala potaknuto nevjerojatnim uspjehom inicijalnog filma (šest Oscara i 775,4 milijuna $ zarade u svjetskim kinima) koji je uz 'Ralje' Stevena Spielberga definirao pojam suvremenog blockbustera. Nelinearno označavanje epizoda nakon prva tri snimljena filma detektira Lucasovu želju da sljedeća trilogija pričom prethodi događajima iz prve trilogije. Ovaj je put Lucas režirao sva tri filma: 'Epizoda I. - Fantomska prijetnja' (1999.), 'Epizoda II. - Napad klonova' (2002.), te 'Epizoda III. - Osveta Sitha'.

Ciklus je proslavio sve svoje glumce, osobito Harrisona Forda (lik Hana Sola) koji je uz Marka Hamilla (Luke Skywalker), Carrie Fisher (princeza Leia) i Aleca Guinnessa (za ulogu Obi-Wana Kenobija nominiran za Oscara) obilježio prvu trilogiju. U drugoj su trilogiji nastupili Liam Neeson (Qui-Gon Jinn), Ewan McGregor (mladi Obi-Wan Kenobi), Natalie Portman (princeza Amidala), Jake Lloyd (Anakin Skywalker kao dječak), Samuel L. Jackson (Mace Windu), Ray Park (Darth Maul), Terence Stamp (kancelar Valorum), Christopher Lee (grof Dooku), te Hayden Christensen kao mladi Anakin Skywalker i budući Darth Vader.

O tome koliko je George Lucas nastojao digitalizirati svoje filmove govori i činjenica da je 1997. u povodu dvadesetogodišnjice premijere prvog filma u kina distribuirao remasterirane inačice prvih triju nastavaka s digitalno obrađenim kadrovima.

 

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...