Šezdesete su zakucale i na vrata bjelovarske obitelji Ančić. Nova će epoha ostaviti neizbrisive tragove na članovimna obitelji - ocu Branku (Ivo Gregurević), isprva odgovornom partijcu koji se s propašću svog poduzeća baca u privatne poduzetnike, nanovo oživjevši obiteljski klesarski zanat; majci Nevenki (Mirjana Rogina) koja uz stalni posao nastavnice pokušava biti što savjesnija žena, majka, sestra, snaha i domaćica.

Tu je i baka Ruža (Semka Sokolović-Bertok) kojoj se polako ali sigurno prikrada neizbježna senilnost; ujak Emil (Goran Navojec), sitni švercer i muljator u stalnom sukobu s narodnom milicijom; mala seka Biba (Katarina Fabičević), obiteljska komentatorica i zajedljivka koja se mora pomiriti sa svojim odrastanjem; te napose Fruli (Luka Dragić), plahi dječak koji sve promjene u obitelji i oko nje budnim okom prati i upija i pokušava samom sebi stvoriti sliku što je on zapravo, to jest, što se od njega očekuje da bude...

Film je na Filmskom festivalu u Puli 2002. osvojio Zlatnu arenu za scenarij - Goran Tribuson, Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu - Ivo Gregurević te Zlatnu arenu za montažu - Marina Barac.

Film je prikazan na međunarodnim festivalima u Ljubljani (2002.), Solunu (2002.), Wiesbadenu (2002.) i Kairu (2003.).

INFO:

Uloge: Luka Dragić, Filip Ćurić, Ivo Gregurević, Mirjana Rogina, Semka Sokolović Bertok, Goran Navojec, Bojan Navojec

Scenarij: Goran Tribuson

Redatelj: Snježana Tribuson