Navigation Content

Odiseja kraljice Nefertiti

Odiseja kraljice Nefertiti

Nefertiti's Odyssey

Poznati arheolog Barry Kemp rekonstruira odiseju slavne biste kraljice Nefertiti. Rendgensko snimanje otkriva 'drugo lice' skriveno iznutra. Je li to pravo lice Kraljice Nila?

INFO

Sažetak

'Opis je nepotreban, to morate vidjeti vlastitim očima', napisao je Ludwig Borchardt 6. prosinca 1912. godine u svoj dnevnik. Među ruševinama pustinjskoga grada Amarne kojeg je izgradio faraon Akenaton 3500 godina prije, njemački arheolog imao je otkriće stoljeća: oslikanu bistu kraljice Nefretiti.

Ovo je najveća atrakcija Egipatskog muzeja u Berlinu, a još dan-danas je puna misterija. Legenda kaže da je u Drugom svjetskom ratu Hitler dao napraviti kopiju biste. Čak su i stručnjaci počeli sumnjati u njezinu autentičnost.

Drugi misterij leži u onome što je skriveno ispod ove kraljičine maske te kako je kipar Thutmose stvorio 'Mona Lisu u kamenu' u mračnoj kolibi od gline.

Slavni arheolog profesor Barry Kemp rekonstruirao je odiseju ove najpoznatije biste samo za potrebe ovog filma. Njegova ekspedicija vodi od davno izgubljenog pustinjskog grada Amarne pa sve do labirinta rudnika soli 600 metara ispod površine Zemlje, gdje je 'najljepša žena na svijetu' bila sakrivena u Drugom svjetskom ratu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...