Navigation Content
Taxi

Taxi

Samy Naceri i Frédéric Diefenthal u zabavnoj priči o dvojici posve različitih stanovnika Marseillea koje ujedine automobili

INFO

RedateljGérard Pirès

GlumciSamy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, Emma Sjöberg, Bernard Farcy

Sažetak

Daniel Morales (Samy Naceri) najbolji je i najbrži dostavljač pizza u cijelome Marseilleu. No, njegov je san postati taksist te kad napokon dobije dozvolu i sjedne u svoj bijeli Peugeot 406, nitko neće biti sretniji od njega i njegove djevojke Lilly (Marion Cotillard).

Mladi policijski detektiv Émilien Coutant-Kerbalec (Frédéric Diefenthal) nema sreće ni za volanom ni u ljubavi. U autoškoli je ponovno slupao vozilo, dok je na poslu nesretno zaljubljen u kolegicu Petru (Emma Sjöberg).

Kada Daniel umalo ostane bez dozvole zbog prebrze vožnje, pomoći će mu Émilien u zamjenu za njegovu vozačku pomoć kad policija krene u hvatanje bande pljačkaša banaka pristiglih iz Njemačke...

Čekajući odluku holivudskog studija Columbia Pictures za film 'Peti element', francuski redatelj i hitmaker Luc Besson (Nikita, Veliko plavetnilo) napisao je scenarij za akcijsku komediju 'Taxi'. Osmislio je zabavnu priču o dvojici posve različitih stanovnika Marseillea koje ujedine automobili. Laki zaplet uz uvijek atraktivnu buddy-buddy formulu zaživio je u iznimno zabavnom filmu koji vrvi briljantno snimljenim prizorima automobilskih jurnjava.

Uz to, Bessonov je scenarij sve samo ne banalan jer se razbibrižni sadržaj nadopunjuje s vrlo dobrom karakterizacijom, prikazom francuskog multikulturnog društva te referiranjem na neke od francuskih klasičnih komedija. Da je u tome uspio, najbolje svjedoče izvrsne reakcije publike i kritike. Film je samo u francuskim kinima vidjelo gotovo šest i pol milijuna gledatelja, dok je na dodjeli Césara 'Taxi' dobio čak sedam nominacija, uključujući i one za najbolji film te za najbolju režiju. Potvrdio je dvije - za najbolju montažu (sjajan rad Véronique Lange) i za najbolji ton.

Film je k tome i oživio karijeru redatelja Gérarda Piresa (Erotissimo, Riders) koji je tijekom snimanja završio u bolnici. U radu mu je pomagao Gérard Krawczyk koji će preuzeti režiju sljedećih dvaju nastavaka s obzirom da je prvi 'Taxi' postigao sjajan uspjeh.

U glavnim su ulogama S. Naceri (Indigenes, Rai) i F. Diefenthal (Voisins Voisines, L'Incruste), a zasjala je i M. Cotillard (Zaruke su dugo trajale, Dobra godina) koja je među ostalim osvojila Oscara i Zlatni globusu za interpretaciju Edith Piaf u drami o njezinom životu, te B. Farcyju (Vučje bratstvo, Karlo Veliki). Osim što je film pokrenuo serijal čiji je četvrti nastavak snimljen 2007., doveo je i do realizacije američkog prepravka 2004. Režirao ga je Tim Story, a u njemu su nastupili Queen Latifah i Jimmy Fallon.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...