Navigation Content

Pokopaj mi srce kod Wounded Kneeja

Pokopaj mi srce kod Wounded Kneeja

Bury My Heart at Wounded Knee

Epska saga temeljena na bestseleru Dee Brown, 'POKOPAJ MI SRCE KOD WOUNDED KNEEJA' koja istražuje tragičan učinak ekspanzije Sjedinjenih Država na zapad na teritorij američkih Indijanaca

INFO

RedateljYves Simoneau

GlumciAidan Quinn, Anna Paquin, August Schellenberg, J.K. Simmons

Sažetak

HBO predstavlja epsku sagu temeljenu na bestseleru Dee Brown, POKOPAJ MI SRCE KOD WOUNDED KNEEJA, i istražuje tragičan učinak ekspanzije Sjedinjenih Država na zapad na američke Indijance, njihovu kulturu te ekonomske, političke i društvene razloge koji su je izazvali.

Počinjući pobjedom Siouxa nad vojskom generala Custera kod Little Big Horna, POKOPAJ MI SRCE KOD WOUNDED KNEEJA upoznaje nas s tri glavna lika: Charlesom Eastmanom (Adam Beach), rođenim kao Ohiyesa, mladim Siouxom, liječnikom, školovanim u Darthmouthu, kojega drže kao dokaz navodna uspjeha asimilacije; Bikom Koji Sjedi (August Schellenberg), ponosnim poglavicom Lakota koji se odbija predati američkoj zamisli koja bi njegove ljude lišila identiteta, dostojanstva i svete zemlje - Black Hills u Dakoti, koje doseljenici žele zbog zlata; i senatorom Henryjem Dawesom (Aidan Quinn), jednim od idejnih tvoraca državne politike o Indijancima.

Dok Eastman i učiteljica Elaine Goodale (Anna Paquin) rade kako bi poboljšali život Siouxa u rezervatima, senator Dawes lobira kod predsjednika Granta (Thompson) za humaniji pristup Indijancima, opirući se ideji generala Williama Tecumseha Shermana (Colm Feore) koji se zauzima za rat. Za Siouxe nada se javlja u obliku proroka Wovoka (Studi) i Plesa duhova – mesijanskoga pokreta koji obećava kraj njihova trpljenja zbog bijeloga čovjeka.

Ova je nada posve zaboravljena nakon ubojstva Bika Koji Sjedi i masakra stotina Lakota, muškaraca, žena i djece kod Wounded Kneeja, 29. prosinca 1890. Pobila ih je Sedma pješačka. Objavljen 1971., roman Dee Brown jedna je od najpotpunijih kronika istrebljenja američkih Indijanaca tijekom druge polovice 19. stoljeća. Prodan je u pet milijuna primjeraka i preveden na 17 jezika.

Iz romana u kojem Brown dokumentirano i potanko govori o sudbini Dakota, Uta, Cheyenna i drugih plemena, film je uzeo uglavnom događaje koji su prethodili masakru Siouxa, koji mnogi smatraju najgorim i najbrutalnijim zločinom u povijesti SAD-a.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...