Navigation Content

Velika hajka

Velika hajka

The Big Heat

Istražujući samoubojstvo policajca, Glenn Ford otkriva činjenice o njegovoj korumpiranosti i povezanosti s organiziranim kriminalom

INFO

RedateljFritz Lang

GlumciGlenn Ford, Gloria Grahame, Jocelyn Brando, Alexander Scourby, Lee Marvin, Jeanette Nolan

Sažetak

Nakon što jedne večeri njezin suprug, iskusni policajac Duncan počini samoubojstvo, Bertha Duncan (Jeanette Nolan) o tome obavijesti moćnoga gangstera Mikea Lagana (Alexander Scourby). Kada dozna za samoubojstvo, policajac Dave Bannion (Glenn Ford) iz razgovora s konobaricom Lucy Chapman (Dorothy Green) otkrije da ona sumnja da si je Duncan sam oduzeo život.

Dave je policajac dugog i bogatog staža, ali i predani obiteljski čovjek. Kad on odluči istražiti okolnosti čitavog slučaja, na vidjelo će isplivati činjenice o Duncanovoj korumpiranosti i povezanosti s organiziranim kriminalom.

A kad ubrzo upozna privlačnu Debby (Gloria Grahame), Dave će doznati da je ona djevojka opasnog Laganova čovjeka Vincenta Stonea (Lee Marvin).

Izvrstan film legendarnog Fritza Langa (Metropolis, Ubojica M) jedno je od najboljih ostvarenja u žanru film noira, temeljeno na nizu novinskih članaka o vezama organiziranoga kriminala i visoke politike autora Williama P. McGiverna, objavljivanih najprije u listu Saturday Evening Post, a 1952. godine objedinjenih i u knjizi.

Scenarij filma je prema McGivernovoj knjizi napisao Sydney Boehm, 1953. nominiran za Oscara za predložak triler-drame 'The Atomic City' Jerryja Hoppera, a u njegovoj i Langovoj interpretaciji priča se prometnula u jedan od najnasilnijih klasičnih filmova osvete, ali i u jedan od najuspjelijih predstavnika noira. Posrijedi je djelo koje imponira naglašenom realističnošću, izuzetno sugestivnim ozračjem, neopisivo sigurnom i smirenom režijom, odličnom fotografijom Charlesa B. Langa (Neki to vole vruće, Sedmorica veličanstvenih) te iznimnim glumačkim interpretacijama.

U glavnoj ulozi gledamo sjajnog G. Forda (Gilda, U 3 i 10 za Yumu), a njegovi su partneri oskarovka G. Grahame (Divan život, Na osamljenom mjestu) i karizmatični L. Marvin (Donovanov greben, Velika prva divizija).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...