Navigation Content

Pobuna u kokošinjcu

Pobuna u kokošinjcu

Chicken Run

U kokošinjcu u kojem vlada teror gospođe Tweedy sprema se pobuna pod vodstvom hrabre koke Ginger

INFO

Sažetak

Svaki dan okrutna i strašna gospođa Tweedy vodi evidenciju jaja i pažljivo bilježi koliko koja koka nese. Ona koja cijeli tjedan nije snijela ni jedno jaje ide na klanje. Koke žive u neprekidnom strahu, ali većina misli da je i to život, tj. da boljeg života i ne može biti. No crvenopera koka Ginger ne misli tako. Ona neprekidno potiče pobunu i traži načina da svi pobjegnu.

Spasilac će doći s neba: jedne večeri njoj pred noge doletjet će - doduše, u malo neobičnom letu - pijetao Rocky, zgodan i šarmantan vjetropir, po govoru bi se reklo Amerikanac. Ginger odmah nagovara Rockyja da ih nauči letjeti, ali Rocky odbija tvrdeći da ne može živjeti zatvoren i da ga cesta zove dalje na put. No upravo tada na farmu stiže potjera za nestalim cirkuskim pijetlom.

Ginger zaprijeti Rockyju da će ga izdati ako ne pristane na njezin prijedlog i Rocky ostane. Počinje letačka obuka koja kao da nikamo ne vodi. U međuvremenu je gospođa Tweedy nabavila novi stroj koji će joj, vjeruje, donijeti bogatstvo. Stroj proizvodi pite od piletine, a da bi mesa bilo što više, koke dobivaju obilje hrane. I opet samo Ginger shvaća što će se dogoditi...

Film 'Pobuna u kokošinjcu' bio je veliki hit u kinima, a nagrada je osvojio toliko da bi ih bilo teško nabrojati. Od dvadesetak najvažnijih možemo spomenuti: Blockbuster Entertainment Award kao najbolji animirani obiteljski film, nagradu Peter Sellers za najbolju komediju, BFCA, Golden Satellite i Golden Trailer kao najbolji animirani film, nagradu Genesis kao najbolji dugometražni film, nominaciju za Zlatni globus itd.

Rađen je animacijom figura od gline, prema scenariju i u režiji trostrukog oskarovca Nicka Parka i Petera Lorda, dvaput nominiranoga za Oscara. Obojica su se proslavila radom u claymationu, stop-action tehnici u kojoj se figura od gline oblikuje za svaki kadar kako bi se ostvarila iluzija 3-D animacije. Tako se i u ovom filmu gotovo mogu vidjeti otisci prstiju na modeliranom liku, a konačni efekt potpuno se razlikuje od tradicionalne animacije glinenih figura.

Iako je riječ o komediji i o animaciji likova životnja, film nije ni bezazlen ni lak, ne izbjegava naturalistične prizore, a mračna atmosfera jorkširske farme oponaša koncentracijski logor: bodljikava žica, barake, strašna gazdarica koja u gumenim čizmama stupa dvorištem, s uzicom u rukama. Kao u 'Stalagu 17', baraka u kojoj se zbivaju glavni događaji ima broj 17. I kao i mnogi ljudski zatvorenici, mnogi su pilići zadovoljni što su živi i što dobivaju hranu.

Glasovi: Mel Gibson (Rocky), Julia Sawalha (Ginger), Imelda Staunton (Bunty), Miranda Richardson (gđa Tweedy), Benjamin Whitrow (Fowler), Lynn Ferguson (Mac), Phil Daniels (Fetcher), Tony Haygarth (g. Tweedy)
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...