Navigation Content

Kad jaganjci utihnu

Kad jaganjci utihnu

The Silence of the Lambs

Anthony Hopkins i Jodie Foster u kultnom horor-trileru Jonathana Demmea, jednom od samo tri filma u povijesti koji su osvojili svih pet 'glavnih' Oscara: za najbolji film, režiju, glavnu glumicu i glumca te scenarij

INFO

Sažetak

Clarice Starling (Jodie Foster) mlada je agentica FBI-a koja još prolazi obuku. Jednog je dana pozove njezin pretpostavljeni, Jack Crawford (Scott Glenn), i povjeri joj neobičan zadatak.

Kako je Clarice s izvrsnim ocjenama diplomirala psihijatriju, Crawford želi da mu pomogne u rješavanju slučaja masovnog ubojice koji ženske žrtve masakrira i onda im skida dio kože. Taj je zločinac, kojem identitet još nije poznat, u medijima prozvan 'Buffalo Bill'.

U specijalnoj zatvorskoj ćeliji, ograđenoj neprobojnim staklom, već nekoliko godina nalazi se drugi glasoviti psihopat, psihijatar Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), koji je svoje žrtve jeo, poznat i pod nadimkom Hannibal Kanibal. Crawford drži da bi u razgovorima s Hannibalom Clarice mogla 'ući' u psihopatski mozak, što bi omogućilo da otkriju i tko je 'Buffalo Bill'.

Hannibal je vrlo opasan i inteligentan zločinac koji će se s Clarice poigravati kao mačka s mišem. Svaki razgovor s njim za nju je šok koji joj vraća uspomene na djetinjstvo i oca. Kad 'Bufalo Bill' (Ted Levine) otme novu žrtvu, uloga Hannibala u njegovom hvatanju bit će presudna.

Ali, Hannibal se nije pomirio s tim da ostane vječno u zatvoru. I on ima svoje planove...

Ovaj hiperrealistički, šokantni triler osvojio je pet Oscara: za najbolji film, najboljeg glumca i glumicu (Anthony Hopkins i Jodie Foster), režiju (Jonathan Demme) i scenarij prema književnom predlošku (Ted Tally). Redatelj Jonathan Demme (r. 1944.) do danas je snimio dosta zapaženih filmova (Udana za mafiju, Philadelphia, Mandžurijski kandidat, Rachel se udaje). Anthony Hopkins izjavio je da je Lecterov glas stvorio oponašajući glasove književnika Trumana Capotea i glumice Katherine Hepburn. Lectora je tako zastrašujuće odglumio da ga se i njegova majka uplašila gledajući ga prvi put na ekranu.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...