Kriminalac zvan Gandi (Vojin Ćetković) ubije velikog dobavljača droge zvanog srpski Eskobar. Međutim, već prije ubojstva u novinama je objavljena Eskobarova osmrtnica.

S obzirom da nitko od Gandijeve bande nije dao osmrtnicu, sumnja se da postoji izdajnik.

Gandi je zaljubljen u Lelu (Tamara Garbajs), lijepu djevojku koja se pojavila iznenada i o kojoj se gotovo ništa ne zna osim da je do prije nekoliko godina živjela u Amsterdamu, što pobuđuje veliku sumnju kod Gandijeve bande, no Gandi ne sumnja u Lelu koja od njega krije veliku tajnu...

'Čitulja za Eskobara', srpskog redatelja Predraga Milinkovića, na duhovit način kroz vrlo komičnu situaciju opisuje srpski kriminalni milje, podzemlje čiji su članovi mahom teški primitivci, jedva školovani ljudi s oružjem u ruci i psovkama na usnama, međusobno povezani zločinima, no neka prijateljstva datiraju još od školskih klupa. Milinković koji je pisao i scenarij za ovaj film svako toliko prekida radnju uvođenjem fantastike u fabulu, tj. uvođenjem sekvenci s anđelom koji poput grčkoga kora komentira situaciju na Zemlji.

Kroz vrlo originalnu priču redatelj je izvrsno podcrtao neke od poremećaja u društvu, poput homofobije, seksizma, šovinizma te, općenito, poremećeni sustav vrijednosti. Redatelj nam ostavlja nadu da se i najokorjeliji mogu mijenjati, pri čemu izdvaja ljubav kao svemogući eliksir. U naslovnim se ulogama pojavljuju: vrlo popularan srpski glumac Vojin Ćetković u ulozi kriminalca Gandija te hrvatska glumica Tamara Garbajs u ulozi lijepe Lele.