Navigation Content

Lea i Darija

Lea i Darija

Lea i Darija

Film redatelja Branka Ivande posvećen je velikim međuratnim kazališnim dječjim zvijezdama, Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, koje su zvali zagrebačke Shirley Temple

INFO

RedateljBranko Ivanda

GlumciKlara Naka, Tamy Zajec, Zrinka Cvitešić, Sebastijan Cavazza, Damir Čuček, Linda Begonja, Radovan Ruždjak

Sažetak

Film 'Lea i Darija' redatelja Branka Ivande posvećen je velikim međuratnim kazališnim dječjim zvijezdama Lei Deutsch i Dariji Gasteiger, koje su zvali zagrebačke Shirley Temple. Za Leu je napisan i mjuzikl 'Čudo od djeteta', a djevojčice su kao najbolje prijateljice i vrhunske step-plesačice nastupale u brojnim operetama i mjuziklima. Lea je stradala u transportu za koncentracijski logor Auschwitz, a Dariji se nakon dolaska partizana izgubio svaki trag.

U ritmu step plesnih koraka započinje igrani film 'Lea i Darija'. To je drama s elementima mjuzikla.

Radnja filma započinje 30-ih godina XX. stoljeća u glumačkoj dječjoj kazališnoj družini 'Dječje carstvo' u kojem briljiraju zvijezde Lea Deutch (Klara Naka), Židovka, i Darija Gasteiger (Tamy Zajec) folksdojčerica. Djevojčice se ne obaziru na predrasude, odmah postaju najbolje prijateljice. 'Hrvatske Shirley Temple', tako ih opisuje europski i domaći tisak.

Svaki slobodni trenutak provode u kinu gledajući svoje uzore Freda Astairea i Ginger Rogers. Upornom vježbom i iznimnim talentom ostvaruju gotovo nemoguće, počinju nastupati u profesionalnim predstavama u velikom kazalištu. Za njih se pišu mjuzikli.

Mračna vremena koja nadolaze nagovješćuju rivalstvo između njihovih obitelji. No, djevojčice ne mare za predrasude. Zajedničkim radom s veseljem i radošću sigurno koračaju putem slave. Popularnost i senzacionalan uspjeh dovodi u Zagreb snimatelje pariškog Pathea i Berlinske filmske kuće UFA. No, počinje rat.

Progoni Židova prekinut će ovo dramatično prijateljstvo rođeno kroz zabavu i ples...

'Lea i Darija' nije film ni o holokaustu ni o drami folksdojčera. To je suvremena priča, a tako je i režirana. To je film o radosti u kreativnosti i čistoći neokaljanog prijateljstva srodnih duša. No, kako to biva, čistoća i radost bivaju zaprljane pragmatičnošću i okrutnošću.

U filmu je više od dvadeset plesno-glazbenih točaka profesionalno koreografiranih. Za potrebe filma rekonstruirane su izgubljene partiture dječjeg mjuzikla pisanoga za Leu 'Čudo od djeteta'. Tako su po prvi puta nakon II. svjetskog rata izvedene glavne točke. Ujedno, uvršteni su i dijelovi iz poznatih opereta poput 'Ivice i Marice'. Film prati protagoniste kazališno-plesnog predratnog i ratnog života Zagreba. Mnoge glasovite povijesne osobe pojavljuju se u filmu, poput poznatih glumica, opernih pjevača, kompozitora i pisaca.

Film je u kinodistribuciji u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj, a otkupljen je za TV prikazivanje u Južnoj Koreji. Prikazan je na više od 40 i pozvan na još dvadesetak revijalnih festivala židovskog filma u svijetu, od Australije preko Europe i Sjedinjenih Američkih Država do Južne Amerike. Dobitnik je 10 međunarodnih nagrada, među ostalim: 3 nagrade na međunarodnom TV festivalu u Budvi (najbolja glavna uloga -Klara Naka, najbolja fotografija - Mirko Pivčević te najbolji scenarij Drago Kekanović i Branko Ivanda), zatim nagrada za najbolji strani dugometražni igrani film na međunarodnom festivalu u Houstonu, kao i posebne nagrade žirija u Francuskoj i Izraelu, 3 Zlatne arene u Puli. Uvršten je u edukativni program najpoznatijeg svjetskog muzeja o holokaustu - Yad Vashem u Jeruzalemu - Izrael, zatim u program kinoteke Sderot (Izrael), nekoliko nacionalnih knjižnica (program holokausta) u SAD-u i Velikoj Britaniji...

To je prvi hrvatski film prikazan u Lincoln centru i jedini na međunarodnom festivalu u Sjevernoj Koreji.
'Lea i Darija' je jedini hrvatski film čija je premijera bila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 29.1.2012.
Skladatelj Alfi Kabiljo je dobio Porina za originalnu glazbu za film.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...