Među čuvarima šume koji 1919. u Dolomitima pokušavaju suzbiti krivolov je i mladi Barnabo (Marco Pauletti). On je šutljivi mladić i pacifist kojemu je prilično neugodno rukovati oružjem, a na ruci ima ranu koja povremeno krvari.

Nakon što jednog dana njegovog zapovjednika ubiju lovokradice, Barnabo i drugi dečki dobiju zadatak što prije uhvatiti počinitelje.

Kad se s kolegom Bertonom (Duilio Fontana) vraćao iz ophodnje, lovokradice napadnu njegove kolege, no on neće imati hrabrosti bilo što poduzeti već će izabrati bijeg i skrivanje. A kad ne bude mogao opravdati svoj postupak i odbijanje sudjelovanja u sukobu u kojem je Berton ranjen, Barnabo će biti nečasno otpušten iz službe.

Nakon što se smjesti kod rođaka i prihvati posao na imanju, Barnabo će shvatiti da ga muči nostalgija za planinom i službom...

Godine 1994. prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu i nagrađena na Festivalu mediteranskog filma u Montpellieru, intrigantna egzistencijalna drama koscenarista i redatelja Maria Brente, potpisnika zapaženih drama 'Vermisat' i 'Maicol', adaptacija je hvaljenog i naglašeno moralistički intoniranog kratkog romana talijanskog pisca Dina Buzzatija. Prema vlastitim riječima, književno formiran pod utjecajem djela Dostojevskog, Thomasa Manna i Dickensa, Buzzati je stekao ugled prozaika koji magični realizam spretno nadograđuje elementima fantastike, koji kreira psihološki kompleksne i iznijansirane likove te naglasak stavlja na psihološka stanja protagonista.

Redatelj Mario Brenta vješto na ekran transponira te osobine Buzzatijeve proze, stvarajući sugestivno režirano, vrlo atmosferičmo i kamerom TV snimatelja Vincenza Marana dojmljivo snimljeno djelo koje imponira ugođajem egzistencijalne nelagode, osamljenosti i izgubljenosti. Redatelj impresivno predočava tišinu i monumentalnost istodobno prijeteće i očaravajuće planine, njegovo ostvarenje je film stanja, a ne zbivanja jer se gotovo sve svodi na duga čekanja i oslikavanje protagonistove čežnje za samoostvarenjem, odnosno za davanjem smisla vlastitoj egzistenciji.

INFO:

Naslov: Barnabo delle montagne

Redatelj: Mario Brenta

Uloge: Marco Pauletti, Duilio Fontana, Carlo Caserotti, Antonio Vecelio, Angelo Chiesura, Alessandra Milan, Elisa Gasperini, Marco Tonin, Francesca Rita Giovannini, Pino Tosca, Alessandro Uccelli