Navigation Content

Dan kad je Zemlja stala

Dan kad je Zemlja stala

The Day the Earth Stood Still

Fantastična triler-drama Scotta Derricksona s Keanuom Reevesom u ulozi izvanzemaljca koji dolazi na Zemlju noseći upozorenje svjetskim vođama

INFO

RedateljScott Derrickson

Glumci Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, Jaden Smith, John Cleese, Jon Hamm, Kyle Chandler, Robert Knepper

Sažetak

Godine 1928. sudjelujući u ekspediciji na snijegom prekrivenoj planini Karakoram u Indiji, planinar (Keanu Reeves) u ledu zamijeti sferu neobična sjaja. Kad joj se približi i dotakne ju, padne u neobično stanje iz kojeg će se probuditi zbunjen, s ožiljkom na ruci i bez sfere u blizini.

Devet desetljeća kasnije službenici američke vojske jedne noći hitno mobiliziraju skupinu znanstvenika među kojima je i ugledna ksenobiologinja Helen Benson (Jennifer Connelly). Nakon što se okupe na tajnom sastanku pod vodstvom državne tajnice Regine Jackson (Kathy Bates), Helen dozna da se Zemlji velikom brzinom približava zagonetni objekt te da se sve mora pripremiti za mogući sudar.

No, kad se objekt približi Zemlji i uspori, znanstvenici shvate da je riječ o sjajnoj sferi koja se spušta u njujorški Central park. Iz sfere izađe čahura na koju vojnici otvore vatru, a iza nje se pojavi divovski robot koji neutralizira svo oružje. Iz čahure izađe stvorenje koje vrlo brzo poprimi stas odraslog muškarca koji kaže da se zove Klaatu (Keanu Reeves) i koji se obrati Zemljanima.

Ljudi će uskoro doznati da Klaatu želi uništiti čovječanstvo i tako spasiti planet Zemlju...

Intrigantna i ekološki naglašeno angažirana fantastična triler-drama redatelja Scotta Derricksona (Egzorcizam Emily Rose, Grešnik) osuvremenjeni je prepravak kultnog istoimenog znanstveno-fantastičnog klasika Roberta Wisea iz 1951. Oba se filma temelje na kratkoj priči 'Farewell to the Master' (Oproštaj s gospodarom) američkog SF pisca Harryja Batesa, koji je priču koncipirao na prepoznatljivim biblijskim i religijskim motivima protkanim asocijacijama na lik Isusa Krista.

Izvorni Wiseov film, nagrađen Zlatnim globusom za 'promoviranje međunarodnog razumijevanja', snimljen šest godina nakon završetka Drugog svjetskog rata i upotrebe atomskih bombi, izražava strah od zlouporabe atomske energije i zagovara miroljubivost i humanizam.

U idejnom fokusu njegove suvremene inačice je afirmacija ekološke svijesti čovječanstva i nužnosti zaštite okoliša, jer su život na Zemlji i njegova biološka raznolikost ozbiljno ugroženi. Riječ je o dinamičnom i vizualno dojmljivom ostvarenju koje obiluje atraktivnim specijalnim efektima te u kojem nastupa zvjezdana glumačka postava. Pored K. Reevesa (trilogija Matrix, Constantine) nastupaju oskarovke J. Connely (Genijalni um, Hulk) i K. Bates (Misery, Titanic), J. Hamm (serija Momci s Madisona, Grad lopova) i dječak J. Smith (U potrazi za srećom, Karate Kid), sin Willa Smitha.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...