Navigation Content

Aballay neustrašivi

Aballay neustrašivi

Aballay, el hombre sin miedo

Nagrađivana argentinska priča o mladiću koji se želi osvetiti ubojicama svoga oca

INFO

RedateljFernando Spiner

GlumciPablo Cedrón, Nazareno Casero, Tobías Mitre, Mariana Anghileri, Claudio Rissi, Luis Ziembrowski

Sažetak

Aballay (Pablo Cedrón) je predvodio skupinu razbojnika koji su napali kočiju i malom Juliánu (Tobías Mitre) ubili oca, a on je to gledao skriven ispod sjedišta.

Kad ga je Aballay pronašao, dječak je vjerovao da i njega čeka ista sudbina. Nakon što se s razbojnikom dugo gledao u oči, ovaj mu je naposljetku ipak odlučio poštedjeti život, a Aballayev pogled Juliána će pratiti i u odrasloj dobi.

Desetljeće kasnije, sad mladić Julián (Nazareno Casero) svuda sa sobom nosi crteže razbojnika koji su ih napali. Žeđa za osvetom, a prilika će se ukazati kad u pustinjskom gradiću La Malariji upozna privlačnu Juanu (Mariana Anghileri)...

Godine 2011. ovjenčana s osam nagrada argentinske Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, godinu ranije nagrađena Posebnim priznanjem na festivalu u Mar del Plati, te ovjenčana s tri nagrade Srebrni kondor koju dodjeljuje argentinska Udruga filmskih kritičara, izuzetno zanimljiva vestern/drama suscenarista i redatelja Fernanda Spinera uspjela je adaptacija priče 'Aballay' argentinskog pisca i novinara Antonia Di Benedetta.

Riječ je o djelu koje se općenito drži i najboljim filmom u dosadašnjoj karijeri nagrađivanog dokumentarista i redatelja kratkih i dugometražnih filmova te TV serija Fernanda Spinera, među ostalim i autora drame 'La sonámbula'. Današnji je film svojevrsna argentinska inačica špageti-vesterna koja podjednako dobro funkcionira i kao posveta argentinskim kaubojima zvanima gauchos, i kao hommage brutalnim realističnim ostvarenjima autoru dragih redatelja poput Sama Peckinpaha i Waltera Hilla.

Autor proznog predloška Antonio Di Benedetto pisao je pod utjecajem Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Luigija Pirandella, njegova djela kritika uspoređuje s onima Julia Cortázara i Ernesta Sábata, a priča prema kojoj je nastao scenarij filma nastala je tijekom njegova zatočeništva od ožujka 1976. do rujna 1977. godine, za vrijeme diktature generala Videle. Riječ je o vrlo sugestivno režiranom, naglašeno atmosferičnom i vizualno dojmljivom filmu tjeskobnog ugođaja i ekspandirajuće tragike, koji odlikuju i sjajni glumački nastupi.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...