Tradicionalno, u prvom tjednu nove godine igraju se susreti FA Cupa, najstarijeg nogometnog natjecanja kako u Engleskoj, tako i na cijelom svijetu. Prva dva kola ovog natjecanja igraju se krajem jeseni, no u njima sudjeluju samo niželigaši, a prvoligaši i drugoligaši uključuju se tek u trećem kolu.

Ždrijeb je odlučio da Everton u trećem kolu FA Cupa ide u goste Cheltenhamu, ambicioznom klubu koji se natječe u četvrtoj ligi (League 2). U svojoj ligi Cheltenham se nalazi pri vrhu tablice s jasnim željama za promocijom u League 1, no u zadnjih par tjedana malo su kompromitirali svoju poziciju - u zadnja četiri meča uzeli su samo jednu pobjedu.

Everton je nakon šokantnog i nezasluženog poraza od Chelsea na svom terenu zbio redove i uzeo tri boda na teškom gostovanju kod Newcastla. Plavi iz Liverpoola vrlo ozbiljno konkuriraju za mjesto koje vodi u LP naredne sezone, no ne bi imali ništa protiv dobrog rezultata u FA Cupu. U dvoboju protiv niželigaša Cheltenhama Everton je jasan favorit, no samo ako Moyes na teren pošalje svoje najjače snage; ako se trener Evertona bude kockao s rezervama, mogao bi doživjeti neugodno iznenađenje jer sve se češće događaju slučajevi tipa 'Bradford - Arsenal'...

Nikica Jelavić već neko vrijeme nije zabio, a utakmica protiv ipak slabijeg Cheltenhama izgleda kao naručena za njegov povratak u golgetersku formu. Hoće li Everton trijumfirati i hoće li Jelavić zabiti, pogledajte na kanalu SportKlub.