Teritorij bivše Jugoslavije, Drugi svjetski rat. Jedinica Narodne armije zajedno s vojnom bolnicom u vrlo je teškoj situaciji: neprijatelj ih je opkolio, mnogo je ranjenika i izgledi za preživljavanje su im gotovo nikakvi.

Međutim, komandant jedinice povjeri osmorici vojnika, na čelu s profesionalcem Korčaginom (Bata Živojinović), opasan zadatak: da se probiju do dobro čuvanog aerodroma i unište njemačke zrakoplove.

Iako se radi o poslu vrlo malih izgleda za uspjeh, osmorica diverzanata odlaze žrtvovati svoje živote radi spasa svojih suboraca. Junacima će biti vrlo teško i njihovi će karakteri i spremnost biti na kušnji...


Ratni film 'Diverzanti' jugoslavenskoga redatelja i scenarista Hajrudina Krvavca (poznatoga po filmovima ratne tematike Most, Valter brani Sarajevo, Partizanska eskadrila i drugi) solidno je ostvarenje vrlo dobro ispričane priče, likova koji uvjerljivo predstavljaju partizanske junake te scena postavljenih u stvarni krajolik u kojemu su se tijekom rata i odvijale vojne operacije.

Radi se o prikazu izvršenja tipičnoga ratnoga zadatka - diverzije radi onemogućavanja neprijateljskog napredovanja, uza sve što ona povlači za sobom - ljudske žrtve, te požrtvovnost i kooperativnost zbog neizvjesnosti ishoda operacije. U glavnim ulogama sjajni su veterani ovoga žanra; Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Rade Marković. Film je snimljen 1967. i bio je vrlo dobro primljen u kinu.