Navigation Content

Blago u Srebrnom jezeru

Blago u Srebrnom jezeru

Der Schatz im Silbersee

Spektakularan i zabavan njemačko-hrvatsko-francuski vestern snimljen na zadivljujućim lokacijama u Lici, Dalmatinskoj zagori i na slikovitim Plitvičkim jezerima

INFO

RedateljHarald Reinl

GlumciLex Barker, Herbert Lom, Götz George, Karin Dor, Marianne Hoppe, Eddi Arent, Ralf Wolter, Mirko Boman, Jozo Kovačević, Branko Špoljar, Slobodan Dimitrijević, Pierre Brice

Sažetak

Trojica bandita napadnu poštansku kočiju u kojoj su dva putnika, pukovnik Brinkley (Herbert Lom) i poslovni čovjek po imenu Engel. Banditi pucaju, a ubrzo im se pridruži i pukovnik Brinkley, u stvari vođa bande, koji ubije suputnika Engela, a potom i jednog vozača kočije.

Za to vrijeme u prepunom saloonu obližnjeg gradića lažni doktor Jefferson Hartley (Branko Špoljar) pokušava gostima prodati neki od svojih "čudotvornih" napitaka, pustolov Sam Hawkens (Ralf Wolter) povremeno skida vlasulju i pokazuje skalpiranu lubanju, njegov mršavi prijatelj Rollender Donner (Slobodan Dimitrijević) sve gleda i ništa ne razumije, a mladi i stasiti Fred Engel (Götz George) čeka da mu poštanskom kočijom stigne otac.

Old Shatterhand (Lex Barker) i njegov indijanski brat po krvi Winnetou (Pierre Brice) nalaze tragove pljačke i leševe ubijenih. Winnetou slijedi tragove pljačkaša i ubojica, a Old Shatterhand odlazi u gradić u koji stiže kočija s preživjelim vozačem i Engelovim tijelom. Mladi Fred Engel uzima očev leš i kreće u potjeru za ubojicama.

Winnetou se prikrada skrovištu bandita i dozna da su kod ubijenog Engela našli pola karte na kojoj je nacrtano gdje je skriveno blago u Srebrnom jezeru, a drugu polovicu ima Engelov sin, te mu je namjeravaju oteti i dočepati se blaga. Old Shatterhand, Winnetou, mladi Engel, skupina bijelih doseljenika i prijateljsko indijansko pleme bore se s mnogobrojnim banditima da bi ih zaustavili u otimanju blaga...

Za pojavu žanra vesterna na europskom tlu nisu zaslužni Talijani - iako tzv. špageti vesterni Sergia Leonea, Duccia Tessarija, Sergia Corbuccija, Tonina Valerrija i drugih, tvore vrlo vrijedan opus u okvirima europskog fima - već Nijemci i Hrvati.

Početkom šezdesetih godina 20. stoljeća njemačka producentska kuća Rialto Film, zaslužna za uspjeh serije kriminalističkih filmova prema romanima britanskog pisca Edgara Wallacea, odluči upustiti se u riskantan pothvat ekranizacije jednog romana Karla Maya, popularnog njemačkog pisca iz 19. stoljeća, koji je pisao serije pustolovnih romana, od kojih se priče velikog dijela knjiga zbivaju na američkom Divljem zapadu.

Romantičan pogled na divljinu i odnos bijelih i indijanskih junaka privlačio je generacije čitatelja - kako običan puk tako i genije poput Alberta Einsteina - i Rialto Film odlučuje prenijeti taj pomalo bajkoviti, romantičan i europeiziran Divlji zapad na film. Redatelj je bio dr. Harald Reinl, austrijski profesionalac zaslužan za uspjeh filmova prema romanima Edgara Wallacea, a lokacije, veliki dio ekipe, statisti, kaskaderi i golema produkcijska infrastuktura, bili su iz Hrvatske, a hrvatski voditelj cijelog golemog projekta i Rialtov partner, koproducent, bio je Jadran film.

Film "Blago u Srebrnom jezeru" bio je prava senzacija u Njemačkoj i bivšoj Jugoslaviji, ali i u cijeloj Europi, te velikom dijelu svijeta. Neamerički vestern koji je uz to spektakularan i zabavan, te snimljen na zadivljujućim hrvatskim lokacijama u Lici, Dalmatinskoj zagori i na slikovitim Plitvičkim jezerima, bio je nešto sasvim različito od američkog vesterna.

Uspjeh prvog filma potaknuo je njemačke producente da nastave sa serijom i ukupno je do kraja šezdesetih snimljeno 11 filmova o Winnetouu, Old Shatterhandu i Old Firehandu, junacima njemačkog pisca bujne mašte i velike ljubavi za pustolovinu i Divlji zapad. Bilo je to također zlatno razdoblje za hrvatski film, hrvatske filmske profesionalce i posebno filmsku kuću Jadran film.

Dvije godine nakon "Blaga u Srebrnom jezeru" Sergio Leone režira film "Za šaku dolara" kojim započinje pravi procvat europskog vesterna, no malo je vjerojatno da bi Leoneu itko dopustio takvu ekstravaganciju da put europskog vesterna nisu početkom šezdesetih trasirali njemački i hrvatski filmski pustolovi.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...