Navigation Content
Amelie

Amélie

Amelie, mlada i naivna djevojka iz Pariza s osebujnim osjećajem za pravdu, odlučuje pomoći ljudima oko sebe, ne sluteći kako će usput otkriti ljubav

INFO

GlumciAudrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Lorella Cravotta, Serge Merlin, Jamel Debbouze, Clotilde Mollet

Sažetak

Amélie Poulain (Audrey Tatou) senzibilna je, maštovita i plaha konobarica kafe-bara 'Dvije vjetrenjače' u Parizu, koja potpuno izolirano živi u svom svijetu, uživajući u sitnim svakodnevnim radostima, poput probijanja korice creme brulee žlicom ili uranjanja dlana u košaricu sa žitaricama.

Izolirano djetinjstvo bez majke učinilo ju je više promatračem negoli sudionikom života, te poput dobre vile, anđela čuvara ili svetice iz prikrajka bdije nad nesretnim, malim ljudima s Montmartrea, usrećujući ih jednostavnim rješenjima. No, nikad to ne čini izravno, već nevidljivo, zaobilaznim putem.

Prekretnicu u njezinu životu predstavljao je pronalazak stare kutijice iz djetinjstva nekog dječaka koji je davno prije živio u stanu u kojem je sada Amélie. Amélie želi pronaći toga nekadašnjeg dječaka, sad muškarca srednjih godina i razveseliti ga kutijicom. Nakon tog događaja, vrlo je lako pronalazila i druge ljude čije je živote bilo potrebno oplemeniti i razveseliti...


Film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma (uz još četiri nominacije za istu nagradu), proglašen je najboljim europskim filmom 2002., dobio BAFTA-u za najbolji scenarij, Césara za najbolji film i režiju, te nominiran za Zlatni globus za najbolji strani film. 'Amélie' je izvrstan film ne samo zato što priča začudnu priču o dobronamjernom i ljupkom liku, već i stoga što to čini na zanimljiv način.

Frenetična vizualna dinamika ublažava prezasićenu sentimentalnost i sprečava da film postane sladunjav te tako neodoljivoj romantičnoj fantaziji pruža izvrsnu ravnotežu. Iako je sanjarski element glavna komponenta, Jeunet majstorski prodire u srž svojih aktera, ne dopuštajući čak ni da jedva zamjetne intervencije glavne junakinje završe prebajkovito ili s pretjeranim dramatskim učinkom: one su jednostavno tu i slave bezvremensku radost života. Poput pralina u svilenkastom šuštavom papiru iz nostalgičnih prohujalih vremena kad su se još prodavale na komad, Amélie evocira duh samozatajne dobročiniteljice koja mijenja ljudske sudbine - Vianne iz Hallstromove 'Čokolade'.

Film se poigrava neobičnim životnim 'istodobnostima' s dubljom kozmičkom porukom, u slavlju mističnoga smisla života koji prolazi. Bogata humorom, maštovitošću, narativnom inventivnošću, prekrasnim vizualnim kompozicijama, 'Amélie' je bajka za odrasle koja diše punim životom nekonvencionalnoga Pariza.

Redatelj predstavlja alternativni Pariz - onakav kakav postoji samo u mašti romantičara, djelomično starim mjuziklima, ili razglednicama s početka 20. stoljeća - mjesto na kojem čudesno buja na najneočekivanijim mjestima, a sudbinsko vreba iza svakog ugla, mjesto gdje odbačene fotografije dijele savjete, namještaj oživljuje noću, a jedna mlada žena orkestrira nenametljiva i dražesna mala čuda.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...