Dokumentarno-filmska serija autora Hrvoja Juvančića vodi nas u nekome nostalgično, a nekome obrazovno putovanje u našu zajedničku prošlost

"Pamćenje je poput paučine: čvrsta, ubojita zamka. No, jači udar vjetra i mijenjaju se sudionici, redoslijed pa čak i bit zbivanja. Osjet, miris, zvuk, lagani dodir, film ili pak fotografija ključevi su koji otvaraju vrata spremišta pamćenja. Večeras pokrećemo stroj za sjećanje kojim ćemo osloboditi ono pohranjeno, zaboravljeno pa ponovno otkriveno." (Lada Džidić)

Ove riječi s uvodne špice kojima počinje nova dokumentarno-filmska serija "Godine za pamćenje" autora Hrvoja Juvančića možda i najbolje opisuju o čemu se u seriji radi i koja joj je umjetnička težnja.

Zamišljena kao almanah najvažnijih događanja u Hrvatskoj od 1964. do 2000., ali s težištem na svakodnevnom životu, a ne politici, kao što je uobičajeno, serija nas vodi, u nekome nostalgično, a nekome obrazovno putovanje u našu zajedničku prošlost.

Upravo završene prve 3 epizode Hrvoje Juvančić pripremio je istražujući i pregledavajući više od 1600 arhivskih jedinica Hrvatske televizije iz 1964., 1965. i 1966. godine, iz kojih su izabrani najzanimljiviji kadrovi i reportaže. Uz pomoć stručnog suradnika, povjesničara dr. Igora Dude, tako sistematizirani materijal zatim je spojen u zanimljive polusatne priče o zbivanjima u tim davnim godinama za pamćenje.

U seriji se kao suvremeni komentatori filmske arhive pojavljuju i brojni sudionici tih događaja, a uz uglavnom crno-bijele snimke, serija je obogaćena i brojnim grafičkim kolor materijalima iz tog razdoblja: razglednicama gradova, reklamama, markama i stripovima.
Neka putovanje vremenskim strojem počne!

1. epizoda: 1964.

Prvi dio dokumentarne serije priča je o događajima iz 1964. godine. U prvoj epizodi vidjet ćete kako je počeo automobilski bum u Hrvatskoj i koji su bili najčešći kvarovi fiće, saznat ćete kako su žene nabavljale finije tkanine za šivanje haljina po krojevima iz Burde, tko je prvi ugradio srčani stimulator u ovom dijelu Europe i zašto su neki ljud stavljali lažne antene na krovove zgrada.

2. epizoda: 1965.

Nakon prve epizode serije Godine za pamćenje posvećene 1964. godini, u drugom nastavku scenarist i redatelj Hrvoje Juvančić vodi nas u zanimljivo vremensko putovanje 1965. godinom. Godina početka velike privredne reforme donijela je cijeli niz promjena u životu ondašnje Hrvatske, pa ćemo tako saznati kako i zašto je Jadranska magistrala izgrađena za samo 3 godine, zbog čega su Puljani gradili najmodernije putničke brodove toga vremena, kako je talijanski predsjednik Aldo Moro Katoličku crkvu učinio medijski vidljivom i zbog čega su američki Indijanci bili ljubimci djece i mladeži tijekom šezdesetih.

U svome trećem i za sada posljednjem nastavku serija nam predstavlja svakodnevicu Hrvata 1966. godine. Te godine, najpoznatije po Brijunskom plenumu na kojemu su smanjene ovlasti zloglasne obavještajne službe UDBA-e, dovršeni su veliki infrastrukturni projekti: hidroelektrana Senj, pruga Sarajevo - Ploče i splitski aerodrom. A kako su strani turisti reagirali na nedostatke u netom završenim de luxe hotelima Ambasdor i Excelsior, što je sve u Hrvatskoj posjetio iranski šah Reza Pahlavi, te zašto je jedna gostionica pokraj Osijeka dobila ime Baranjski krokodil, saznat ćete, među ostalim zanimljivim pričama, u trećem dijelu "Godina za pamćenje: 1966".