Navigation Content
Presuda

The Statement

Politička triler-drama Normana Jewisona s izvrsnim Michaelom Caineom u ulozi čovjeka nacističke prošlosti

INFO

RedateljNorman Jewison

Glumci Michael Caine, Tilda Swinton, Jeremy Northam, Alan Bates, Charlotte Rampling, John Neville, Ciarán Hinds

Sažetak

Nacistički kolaboracionist i pristaša Vichyjevske vlade, Pierre Brossard (Michael Caine) 1944. sudjelovao je u ubijanju sedmorice Židova. Poslije rata uspio je pobjeći. Sad živi u Provansi. Četiri desetljeća živio je mirno, ali uvijek na oprezu, uz zaštitu moćne skupine povezane s katoličkom crkvom.

Brossard je iznimno inteligentan, vrlo brzo shvati da je otkriven i bez oklijevanja i nemilosrdno riješi se progonitelja. Poslije pedantno počinjenog ubojstva iskreno se kaje, ispovijeda i moli, osjeća grižnju savjesti i želi samo da mu Bog oprosti grijehe.

Potjera za njim dolazi iz više smjerova: traži ga ambiciozna nepotpkupljiva sutkinja Annemarie Livi (Tilda Swinton), koja vjeruje da policija zataškava informacije o Brossardu, uz pomoć vojnog časnika Rouxa (Jeremy Northam), ali još netko šalje plaćenog ubojicu...

Film "Presuda" razlikuje se od drugih filmova o nacističkim zločincima po tempu i tonu. Priča se odvija ne samo iz perspektive progonitelja nego i progonjenoga, a uz elemente trilera i drame, film je i pronicljiva studija karaktera. Brossard nije samo bivši zločinac, nego i čovjek koji se kaje za ono što je učinio. On također nije samo žrtva koja osjeća kajanje nego i opasan, vješt i inteligentan ubojica: njegov instinkt za održanjem pretvorio ga je u opasno i nepogrešivo oružje bez emocija i etičkih obzira.

Ali Brossard je i starac koji ima slabo srce i želio bi svoje posljednje godine proživjeti u miru, iako je svjestan da je tu mogućnost oduzeo drugima, sedmorici Židova u čijem je ubojstvu bez oklijevanja sudjelovao.

M. Caine nepogrešivo je i impresivno odigrao kontradiktoran lik Pierrea Brossarda i izražajnim licem dočarao složena psihička stanja glavnog junaka. Film je snimljen prema romanu Briana Moorea, a režirao ga je ugledni kanadski redatelj Norman Jewison (U vrelini noći).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...