Prezadnji dan 2012. godine donosi veliki derbi španjolske košarkaške lige - u dvorani Palau Blaugrana sastaju se Barcelona i Real. Za razliku od nekoliko prošlih sezona kad je Barca dominirala, ove sezone je situacija u ACB ligi bitno drugačija - nakon četrnaest odigranih kola Barca je upisala čak sedam poraza, a Real za sad ima savršeni skor od četrnaest pobjeda u isto toliko susreta. Uz to, Barca se trenutno nalazi u negativnoj seriji od čak četiri poraza za redom - izgubili su od CSKA u Euroligi, a zatim od Herbalife Gran Canarie, Blusens Monbusa i Unicaje Malage u prvenstvu. Tako dugi niz poraza Barca već dugo nije imala, a je li u pitanju opuštanje ili pak prava kriza, pokazat će utakmica protiv Reala.

Košarkaški El Clasico prava je prilika za Katalonce da zbiju svoje redove i vrate se na pobjedničke staze - kvalitetu nesumnjivo imaju, a ni motiva im sigurno neće nedostajati. Real i Barca su ove sezone već odigrali jednu utakmicu i to onu u Superkupu, a slavili su Madriđani i tako najavili dobru sezonu.

Ovaj susret bit će vrlo zanimljiv i za našeg Antu Tomića koji je u ljetnom prijelaznom roku zamijenio Madrid za Barcelonu - za Real je igrao dobro, a za Barcu igra još bolje pa će od njegovog učinka dosta toga ovisiti. Bude li Tomić našpanan i željan revanša, Barca bi mogla imati ključnu prednost.

Košarkaški El Clasico pogledajte na kanalu Arena 1.