Navigation Content

Sedmorica veličanstvenih

Sedmorica veličanstvenih

The Magnificent Seven

Izvrstan vestern Johna Sturgesa o sedmorici revolveraša koji pomažu seljanima obraniti mjesto od skupine razbojnika

INFO

RedateljJohn Sturges

GlumciYul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Eli Wallach, Robert Vaughn, Brad Dexter, James Coburn

Sažetak

Mještani siromašnog meksičkog sela već su duže vrijeme izloženi teroru lokalne bande pljačkaša predvođene Calverom (Eli Wallach). Nesposobni sami se obraniti, seljaci sve teže podnose život u neprestanom strahu uz otimanje stoke i hrane te povremena ubojstva.

Odlučni konačno nešto poduzeti, nekoliko njih se zaputi u susjedno selo, gdje ubrzo zamijete hrabrost grubog i energičnog Chrisa Larabeeja Adamsa (Yul Brynner).

Nakon što mu pristupe s molbom za pomoć, Adams pristane na angažman te zaključi da seljacima on sam neće biti dovoljan. Pronađe šestoricu revolveraša i ljudi spretnih u borbi noževima koji mu se pristanu pridružiti: mirni Vina Tannera (Steve McQueen), šutljivi Bernardo O´Reilly (Charles Bronson), ozbiljni Britt (James Coburn), markantni Lee (Robert Vaughn), plahi Harry Luck (Brad Dexter) i temperamentni Chico (Horst Buchholz). Svi će se oni odvažno suprotstaviti Calverinoj bandi...

Godine 1961. nominiran za Oscara u kategoriji najbolje glazbe, izvrstan vestern glasovitog Johna Sturgesa (Veliki bijeg, Orao je sletio), za režiju sjajnoj vesterna "Loš dan u Black Rocku" 1956. nominiran za Oscara, impresivan je prepravak antologijskog filma "Sedam samuraja" Akire Kurosawe.

Ugledni John Sturges je tijekom svoje redateljske karijere potpisao neke od najcjenjenijih i najpopularnijih vesterna (Obračun kod O. K. Corrala, Posljednji vlak iz Gun Hilla, Dan revolveraša), više no solidnu ekranizaciju kratkog romana "Starac i more" Ernesta Hemingwaya te zanimljiv ratni triler "Veliki bijeg", i bio je izuzetno darovit filmaš kojeg se uvijek prvenstveno držalo vještim zanatlijom.

Sturges je karijeru u Hollywoodu započeo 1932. godine kao montažer, da bi za vrijeme Drugog svjetskog rata za američke zrakoplovne jedinice režirao dokumentarce i filmove za obuku. Nakon što je tijekom druge polovice 40-ih i početkom 50-ih nanizao dvadesetak solidnih B-filmova, 1955. je godine dobio priliku ekranizirati izvrstan scenarij Millarda Kaufmana, i tako je nastao kultni "Loš dan u Black Rocku".

I njegov današnji film je sigurno i izuzetno sugestivno režirano, vrlo atmosferično i moralističkim žalcima obilježeno ostvarenje koje nose raspoloženi glumački nastupi. Partneri Y. Brynnera (Anna i kralj, Bitka na Neretvi) među ostalim su S. McQueen (Bullit) i C. Bronson (Paul Kersey ne oprašta, Telefon).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...