Nakon što su osnovali zadrugu, učenici škole iz Velikog Sela praćeni domaćinom Ljubanom (Slavko Štimac) i učiteljem odlaze vlakom na izlet u Zagreb. U gradu se učitelj razboli te ostane u bolnici, a učenici se kući moraju vratiti sami.

Međutim, mećava i snježni nanosi blokirali su prugu, a lokomotiva je preslaba da bi se probila kroz obilje snijega. Predvođeni Ljubanom, djeca se organiziraju te u smjenama rukama razgrću snijeg, a uz njih je brižni kondukter (Edo Peročević) koji ih ohrabruje. No nisu svi složni. Pero se s grupicom đaka protivi te ne želi sudjelovati u akciji.

Hoće li nakon oštrih svađa prevladati sloga? I hoće li djeca stići kući?


'Vlak u snijegu', jedan od najpopularnijih dječjih romana omiljenog dječjeg pisca Mate Lovraka, 1976. zaživio je i na filmskome platnu u režiji Mate Relje. Roman je Lovrak napisao još 1931. godine kao mladi učitelj, a inspirirali su ga stvarni događaji.

Priča o prijateljstvu i slozi malih zadrugara zametenih u snijegu popraćena je svevremenskim songom Arsena Dedića 'Kad se male ruke slože', a u glavnoj ulozi imamo prilike gledati Slavka Štimca.