Navigation Content

Dobar, loš, zao

Dobar, loš, zao

Il buono, il brutto, il cattivo

Trojica revolveraša tragaju za zakopanim zlatom vojske Konfederacije u kaosu obračuna, vješanja, Građanskog rata i zatvoreničkog logora

INFO

Redatelj Sergio Leone

GlumciClint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach, Mario Brega, Aldo Giuffre, Luigi Pistilli, Rada Rassimov

Sažetak

Pustopoljina usred Divljeg zapada. Joe (Clint Eastwood) uhvati meksičkog bandita bjegunca Tuca (Eli Wallach) i predaje ga mjesnim vlastima. No, to je samo varka, jer Joe spasi Tuca neposredno prije izvršenja smrtne kazne vješanjem.

Dvojica odmetnika podijele nagradu, te odluče sve to ponoviti. Nakon sljedeće uspješne prevare Joe napusti Tuca i ostavi ga u preriji. Tuco se zaklinje na osvetu pa prvom prilikom uhvati Joea i protjera ga u pustinju.

Ondje obojica nalete na umirućeg Billa Carsona (Antonio Castle) koji Tucu otkrije tajnu neprocjenjivog blaga skrivenog na groblju. Za tim blagom traga i okrutni Sentenza (Lee Van Cleef)...

Realiziravši 1964. i 1965. prva dva dijela svoje 'dolarske trilogije'; 'Za šaku dolara' i 'Za dolar više', Sergio Leone odlučio je završiti projekt spektakularnim trećim dijelom naslovljenim 'Dobar, loš, zao'. Film je snimljen 1966. godine, a baš kao i za prva dva filma, Leone je izabrao lokacije diljem Španjolske, te ponovno angažirao svog omiljenog glumca Clinta Eastwooda.

Završni je dio trilogije s punim pravom ocijenjen remek-djelom i uz Leoneovu sagu 'Bilo jednom na Divljem zapadu', istog žanrovskog predznaka, najboljim predstavnikom špageti-vesterna. Trosatni je film (na pojedinim je tržištima prikazana skraćena inačica) arhetipski predstavnik žanra i na najbolji način zrcali Leoneov osjećaj za napetost, likove i produkcijski dizajn. Naslov mu potječe od parafraziranja tri tipična lika iz priča s Divljeg zapada, premda je sam Sergio Leone ustvrdio da podjela na dobro i loše u vesternima nema pokrića, jer je na stvarnom Divljem zapadu sve ovisilo o sreći.

Bilo kako bilo, njegovi su (anti)junaci u ovom filmu dvojica partnera koji nakon međusobnog sukoba iznenada dobiju prigodu obogatiti se tražeći nestalo blago, ali će ih u tome omesti daleko najgori protagonist potrage za zlatom - onaj Zli. Priča tako ujedinjuje sve poznate elemente klasičnih vesterna. Međutim, oni su ovdje poslagani na vrlo moderan način, pa film pršti cinizmom, stiliziranim nasiljem i gotovo stripovskom karakterizacijom koja u zadanim okvirima daje sjajan rezultat.

Osobite su vrijednosti Leoneovog filma i briljantna fotografija snimatelja Tonina Delli Collija, atraktivne masovne scene s vojskom Unije, poigravanje zvukom i dijalozima (prvih se desetak minuta u filmu ne čuje ni riječ), te evergreenska glazba redateljeva dugogodišnjeg suradnika Ennija Morriconea čija je tema 'oponašanja glasanja kojota' postala veliki hit diljem svijeta.

Film je snimljen u posebnoj tehnici techniscope, dok filmom dominira ozračje fatalizma koje kulminira u izvrsnoj završnici. Uz 'dobrog' C. Eastwooda, koji je itekako profitirao od suradnje s Leoneom, a što se najbolje vidi u glumčevim kasnijim redateljskim projektima, u filmu glume i E. Wallach (Baby Doll) kao bandit Tuco, te karizmatični L. Van Cleef (Mortimer u Leoneovom 'Za dolar više') kao Sentenza.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...