Već godinama seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka. Oni za svoje potrebe moraju koristiti parni mlin što je u interesu vlasnika mlina.

Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju Družbu i zadatak im je svoje slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, pa čak i opasnost. Ali posao će im se isplatiti!

Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete četvorica su članova Družbe, ali i vrijedni dječaci. Ne boje se nikakvog fizičkog posla, a i znaju čuvati mnoge tajne. Njihova tajnovitost i pustolovni duh ovaj film će pretvoriti u niz uzbudljivih pustolovina...

Ekranizacija istoimenog romana jednog od najčitanijih dječjih pisaca Mate Lovraka (Vlak u sniiegu, Neprijatelj br.1, Prijatelji, Divlji dječak...) priča je o grupi dječaka koji svojom velikom voljom i složnošću poduzimaju pothvat za dobrobit cijelog sela. Zanimljiva fabula građena i vođena didaktičkim principima kroz pustolovine malih junaka daje moralno odgojne smjernice u kojima se ističu ljubav prema prirodi, poštenju i pravednosti.

INFO:

Uloge: Mladen Vasary, Predrag Vuković, Berislav Kokot, Boris Vujović, Zoran Havrle, Nikica Halužan, Marina Nemet, Boris Dvornik, Antun Vrdoljak, Adem Ćejvan, Inge Appelt
Redatelj i scenarist: Vladimir Tadej