Navigation Content

Kratki rezovi

Kratki rezovi

Short Cuts

Svakodnevni život grupe stanovnika losanđeleskog predgrađa...

INFO

Redatelj Robert Altman

GlumciAndie MacDowell, Bruce Davison, Jack Lemmon, Julianne Moore, Anne Archer, Fred Ward, Jennifer Jason Leigh, Robert Downey Jr., Madeleine Stowe, Peter Gallagher, Tim Robbins

Sažetak

Los Angeles. Ann Finnigan (Andie MacDowell) i njezin suprug Howard (Bruce Davison) pripremaju se za rođendansku zabavu svoga sina Caseyja (Zane Cassidy), no on padne u komu nakon automobilske nesreće. Pekar Andy (Lyle Lovett) koji je trebao ispeći rođendansku tortu za Caseyja bijesni zbog problema s narudžbom. Caseyjev djed Paul (Jack Lemmon) u obiteljskoj tragediji nalazi pravi trenutak za prevladavanje bolne prošlosti i propaloga braka.

Mlada majka Lois (Jennifer Jason Leigh) zarađuje na seksi telefonu što izluđuje njezinoga supruga Jerryja (Chris Penn) iako je on svjestan da je to jedini način da poprave svoj neveliki kućni proračun. Konobarica Doreen (Lili Tomlin) pokušava spasiti svoj brak s Earlom (Tom Waits), ali će joj vikend krenuti u posve neočekivanom smjeru kad automobilom naleti na dječaka.

Čelistica Zoe (Lori Singer) nastoji popraviti odnos sa svojom otuđenom majkom Tess (Annie Ross), pjevačicom jazza. Međutim, to joj ne polazi za rukom. Stuart (Fred Ward) i njegova dva prijatelja loveći ribu otkrivaju truplo, ali o tome ne žele izvijestiti policiju sve dok ne prođe vikend.


Jedan od najcjenjenijih američkih redatelja, Robert Altman (Igrač, Gosford Park) najpoznatiji je po svojim epizodičnim dramama u kojima se u relativno kratkom vremenu zapleću i raspleću sudbine niza likova čineći iznimno skladnu cjelinu. Zacjelo najbolji Altmanov film takve strukture je 'Kratki rezovi' (1993), kojima je redatelj trijumfirao na Međunarodnom festivalu filmske umjetnosti u Veneciji osvojivši Zlatnog lava zajedno s filmom 'Tri boje: Plavo'.

Altman je scenarij napisao sa svojim suradnikom Frankom Barhydtom, koji je bio scenarist i njegova kasnijeg filma 'Kansas City', a kao predložak poslužile su im priče uglednog američkog prozaista Raymonda Carvera (1938-1988). Tako se krokiji o različitim likovima sjajno stapaju u jedinstvenu priču o jednom gradu i njegovim stanovnicima koji se u trenutku od međusobne otuđenosti mogu naći u nerazmrsivim odnosima. Grad je, dakako, Los Angeles, a osobito fascinira način na koji Altman u svakoj sljedećoj priči dodaje novi sloj one prethodne, pa se samo u konačnici može dobiti cjelovita slika.

Čak četrdesetak glumaca ravnopravno sudjeluje u ovako postavljenom filmu od kojih su neki manje poznati, a neki prave ikone suvremenog i klasičnog Hollywooda. Iako je nezahvalno izdvajati pojedinačne glumačke nastupe, treba istaknuti izvrsne J. Lemmona, L. Tomlin, T. Robbinsa, J. Moore, C. Penna, A. MacDowell te R. Downeyja Jr.-a. Stoga ne čudi da je cijela glumačka ekipa u Veneciji nagrađena jedinstvenom nagradom za glumu, baš kao i posebnim Zlatnim globusom.

'Kratki rezovi' su nominirani i za Oscara i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg scenarija, a našli su se i na ljestvicama najboljih američkih filmova devedestih.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...