Navigation Content

Moje pjesme, moji snovi

Moje pjesme, moji snovi

The Sound of Music

Julie Andrews u kultnom evergrinu Roberta Wisea nagrađenom sa 5 Oscara i 2 Zlatna globusa

INFO

RedateljRobert Wise

GlumciJulie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Richard Haydn, Peggy Wood

Sažetak

'Zlatne' tridesete godine XX. stoljeća u Austriji bliže se kraju. Rane I. svjetskoga rata su tek zaliječene, a nad zemlju se već nadvila prijetnja njemačke okupacije. Obitelj imućnoga umirovljenoga časnika nekadašnje carske mornarice, kapetana von Trappa (Christopher Plummer), muče drugi problemi.

Nakon prerane smrti supruge bivši profesionalni vojnik pokušava svoje sedmero djece u dobi od 4 do 16 godina podići uvođenjem vojne stege. Jasno da je mala 'postrojba' lukavija i od svojega 'vrhovnoga zapovjednika' i od njegovih namjesnika, guvernanti koje 'padaju' jedna za drugom.

Sve dok se jednoga dana u toj nezahvalnoj ulozi ne pojavi lijepa Marija (Julie Andrews), novakinja obližnjega samostana, koja svojom životnom radošću prijeti strogim pravilima reda, pa ju poglavarica (Peggy Wood) rado šalje u 'čistilište' von Trappovih. Njezin je boravak u obitelji trebao biti privremen, jer bi očevim vjenčanjem s ispraznom, ali vanjštinom blistavom barunicom Else (Eleanor Parker), djeca uskoro trebala dobiti novu 'majku'.

No, Marijina predivna i nesebična priroda ne ostavlja u dvorcu nikoga ravnodušnim i priča se pokreće u neplaniranome smjeru. Nacisti se planova strogo pridržavaju i Austrija postaje njemačka pokrajina. Von Trapp kao častan vojnik i domoljub tako nešto ne može prihvatiti...

I nakon skoro 50 godina od nastanka raskošan obiteljski mjuzikl 'Moje pjesme, moji snovi' svestranoga američkoga filmaša Roberta Wisea (1914 - 2005) nije izgubio nimalo na privlačnosti i sjaju. Štoviše, film radošću i vedrinom koju širi kao da u neveselu svijetu s početka novoga tisućljeća neprestano dobiva na vrijednosti, a njegov autor na cijeni.

A riječ je o doista velikome filmskome majstoru, montažeru po mnogima najboljega filma svih vremena 'Građanina Kanea', redatelju horora (Prokletstvo ljudi mačaka, Kuća duhova) i ZF klasika (Dan kad je Zemlja stala, Zvjezdane staze), autoru osebujnoga film noira 'Namještaljka' (nagrada kritike 1949. u Cannesu) i koautoru sjajne ekranizacije Bernsteinove 'Priče sa Zapadne strane'.

Iako je za 'Moje pjesme, moji snovi' Wise nagrađen Oscarom za režiju i film u cjelini (uz Oscare za adaptiranu glazbu, zvuk i montažu koji su pripali njegovim suradnicima Irwinu Kostalu, Williamu H. Reynoldsu i Jamesu P. Corcoranu), kritika je premijeru uglavnom oštro dočekala, zamjerajući autoru sladunjavost, predvidljivost i kičastu melodramatičnost.

Komercijalni uspjeh ovoga majstorskoga žanrovskog rada nadmašio je, međutim, sva očekivanja, a sljedeća su desetljeća s uvijek novim naraštajima njegovih obožavatelja dokazala da tzv. umjetnička mjerila ne valja primjenjivati neselektivno i uvijek jednakom strogošću. J. Andrews (Mary Popins, Victor-Victoria) sjajna u ulozi Marie, a C. Plummer (Povratak Pink Panthera, The Insider), kao von Trapp, u svojemu najboljem izdanju.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...