Navigation Content

Elitna postrojba 2

Elitna postrojba 2

Tropa de Elite 2 - O Inimigo Agora É Outro

Izvrsna triler-drama suscenarista i redatelja Joséa Padilhe izuzetno je uspio nastavak njegova prvijenca 'Elitna postrojba'

INFO

RedateljJosé Padilha

GlumciWagner Moura, Pedro Van-Held, Irandhir Santos, André Ramiro, Maria Ribeiro, Milhem Cortaz, Tainá Müller

Sažetak

Odlučni Roberto Nascimento (Wagner Moura) bivši je pukovnik u sastavu elitne policijske postrojbe BOPE, iza kojeg je propali brak iz kojeg ima 16-godišnjeg sina Rafaela (Pedro Van-Held).

Nakon što je prije par godina pri krvavom svladavanju pobune u zatvoru optužen po zapovjednoj odgovornosti zbog pretjerane uporabe sile, Nascimento je neformalno degradiran a formalno unaprijeđen u pomoćnika ministra unutarnjih poslova.

U suzbijanju pobune sudjelovao je i nevladin aktivist Fraga (Irandhir Santos), pošten čovjek koji se u međuvremenu oženio Nascimentovom bivšom suprugom Rosane (Maria Ribeiro). A zbog poštenja i predanosti poslu i kapetan André Matias (André Ramiro), nekad najbolji Nascimentov čovjek, došao je u sukob s nadređenima, osobito s korumpiranim bojnikom Rochom (Sandro Rocha), zbog čega je izbačen iz BOPE i degradiran u običnog policajca.

No, Rocha je odlučio iskoristiti situaciju u kojoj su pripadnici BOPE kriminalcima iz favela nanijeli ozbiljne udarce, te je razvio svoju zločinačku organizaciju koja ne preže ni od ubojstava novinara i civila. Moćne pokrovitelje Rocha je pronašao u kongresniku, guverneru i ekscentričnom voditelju popularnog TV showa, trojci koja se na riječima žestoko bori protiv kriminala, a djelovanjem ga štiti. Kad shvati pravo stanje stvari, te kad od Rochine ruke strada i Matias, Nascimento će krenuti u borbu...

Godine 2011. ovjenčana s 8 prestižnih nacionalnih filmskih nagrada Cinema Brazil Grand Prize, te nagrađena na festivalu u Havani, izvrsna triler/drama suscenarista i redatelja Joséa Padilhe (Autobus 174) izuzetno je uspio nastavak redateljeva berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađenog prvijenca "Elitna postrojba" iz 2007.

Identično prvom filmu, i njegov nastavak je dinamično režirano i ponekad ekstremnim nasiljem nabijeno ostvarenje iznimno sugestivnog pseudodokumentarističkog realizma. Opet je riječ o izuzetno snažnom, beskompromisnom i angažiranom filmu koji oslikava intrigantno i uznemirujuće naličje borbe protiv organiziranog kriminala u favelama Rio de Janeira.

Uz suradnju suscenarista Bráulija Mantovanija, redatelj José Padilha vrlo sugestivno oslikava tjeskobnu, pesimističnu i mizantropsku prirodu borbe protiv sveprisutne narkomafije koja čvrsto i stabilno surađuje s korumpiranom policijom. Jedini koji se u slikovitim sirotinjskim četvrtima brazilskog velegrada iskreno i nepokolebljivo bore protiv kriminala su pomno i rigoroznom selekcijom odabrani pripadnici specijalnih policijskih postrojbi zvanih BOPE, elitnih jedinica zaduženih za obavljanje najzahtjevnijih zadataka. Cjelina imponira i furioznom režijom, intenzivnom uporabom kamere iz ruke, silovitim akcijskim sekvencama i aromom sirovog dokumentarizma.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...