Divlji zapad, 1866. Nakon otkrića zlata američka vojska gradi put preko teritorija koji je zadnjim ugovorima prepušten Indijancima iz plemena Sijuksa. Novonastalom situacijom nezadovoljan je skaut Jim Bridger (Van Heflin), svjestan koliko malo je potrebno da bi između Indijanaca i bijelaca izbio rat.

Bridgerovo razumijevanje indijanskih problema potaknuto je činjenicom da je njegova supruga Monahseetah (Susan Cabot) Indijanka iz plemena Čejena. Mir je teško sačuvati uz vojnike kao što je poručnik Tob Dancy (Alex Nicol)...

Redatelj filma George Sherman (1908-1991) bio je holivudski zanatlija staroga kova, specijalist za akcijske filmove svih žanrova, pa je tako režirao i niz uspjelih vesterna (Veliki Jake i Teritorij Komanča).

Među potonjima je i 'Tomahawk', vješto režiran i uzbudljiv klasični vestern čiji su glavni aduti atraktivna priča, lijepi krajolici i ugledna glumačka imena predvođena V. Heflinom, nezaboravnim protagonistom dvaju vestern remek-djela 'U 3.10 za Yumu' i 'Shane', dobitnik Oscara za epizodnu ulogu u filmu 'Johnny Eager'.

Priča 'Tomahavka' zasnovana je na istinitom događaju koji se zbio u Montani 1876. godine.