Navigation Content
Opsesija

Obsession

Proslava 10. godišnjice braka uspješnog biznismena iz New Orleansa završava tragično kad otmu njegovu ženu i kćer

INFO

Redatelj Brian De Palma

GlumciCliff Robertson, Genevieve Bujold, John Lithgow, Sylvia Kuumba Williams, Wanda Blackman, Stanley J. Reyes

Sažetak

New Orleans, Michael (Cliff Robertson) i Elizabeth (Geneviève Bujold) Courtland slave 10. godišnjicu svog skladnog braka u društvu brojnih prijatelja. Zdravicu im drži Michaelov prijatelj i partner u nekretninama Bob.

No još iste noći idila se prekida kad Elizabeth i kćer Amy (Wanda Blackman) otmu, a Michael nađe otmičarevu poruku u kojoj traži 500.000 $ u zamjenu za njihove živote. Obrati se policiji te inspektor Brie predloži predaju aktovke s lažnim novcem i prijenosnikom za praćenje. Kad otmičari shvate da su prevareni, uspiju se sa žrtvama izvući iz kuće opkoljene policijom te pobjegnu.

Hajka završi tragično, automobil s otmičarima i žrtvama eksplodira te u vatri sleti u rijeku bez preživjelih.
Šesnaest godina poslije sa svojim partnerom Bobom Michael posjećuje Firencu, grad u kojem je upoznao neprežaljenu suprugu Elizabeth te upozna Sandru, djevojku koja frapantno nalikuje na Elizabeth. Michael se zaljubi te ne mareći za Bobova upozorenja kako prebrzo donosi odluke, sele se u New Orleans, no na dan vjenčanja Michael nalazi prijeteću poruku za Sandru...

Psihološki triler, intrigantnog američkog redatelja Briana De Palme, tvorca brojnih osebujnih trilera temeljenih na psihološkim devijacijama (Carrie, Sestre, Bijes, Zmijske oči, Pucanj nije brisan), priča je o muškarcu progonjenom grižnjom savjesti zbog smrti žene i kćeri te u mnogome podsjeća na remek-djelo 'Vrtloglavica', jednog od najvećih filmskih magova Alfreda Hitchcocka, De Palminog, prema vlastitim riječima, velikog uzora.

Samu priču su napisali De Palma i Paul Schrader (Taksist, Mishima: Život u četiri poglavlja, Gradska vijećnica), a u glavnim su ulogama Cliff Robertson, Genevieve Bujold i John Lithgow. Tvorac filmske glazbe je Bernard Herrmann, poznati Hitchcockov suradnik i majstor sugestivnih glazbenih dionica (Psiho, Vrtoglavica, Marnie, Sjever-sjeverozapad).

Dugi, usporeni kadrovi, neobični kutovi snimanja te mračna fotografija Vilmosa Zsigmonda praćena glazbenim dionicama neki su od redateljevih postupaka koji danas možda djeluju zastarjelo, no pojačavaju osjećaj nelagode te pripremaju gledatelja za završni neočekivani obrat u De Palminom stilu.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...