Navigation Content
Tulpan

Tulpan

Izvrsna egzistencijalna doku-drama cijenjenoga kazahstanskog dokumentarista Sergeja Dvortsevoja

INFO

RedateljSergej Dvortsevoj

GlumciAskat Kučenčerekov, Ondas Besikbasov, Tulepbergen Baisakalov, Taziban Kaljkulova, Samal Esljamova

Sažetak

Nakon odsluženja vojnog roka u mornarici mladi Kazah Asa (A. Kučenčerekov) vraća se u rodnu stepu, u dom svoje starije sestre Samal (S. Jesljamova) i njezinog supruga Ondasa (O. Besikbasov) u pustari Betpak Dala. Samal i Ondas bave se stočarstvom, a takvu budućnost i Asa priželjkuje sebi, jer bi se htio što prije osamostaliti, sagraditi svoju jurtu i čuvati vlastito stado.

No da bi to ostvario, Asa se mora najprije oženiti, što u njihovom rijetko naseljenom kraju nije nimalo jednostavno. Jedina prilika za ženidbu je privlačna Tulpan, djevojka iz druge pastirske obitelji kojoj se Asa ne sviđa jer smatra da ima prevelike uši. No on je uporan momak koji ne odustaje lako od svojih planova, unatoč nagovaranju prijatelja Bonija (T. Baisakalov) da sreću i bolji život potraži u gradu.

Godine 2008. na festivalu u Cannesu ovjenčana nagradom Izvjestan pogled, te nominirana za Europsku filmsku nagradu za otkriće godine, izvrsna egzistencijalna doku-drama s elementima humora 'Tulpan' prvi je filmski projekt cijenjenog kazahstanskog dokumentarista Sergeja Dvortsevoja.

Autor svoje hvaljene i nagrađivane dokumentarce 'Šastje', 'Člebnij den', 'Highway' i 'V temnote' opisuje kao filmove o životu ili životne filmove, u realizaciji kojih mu je primarni cilj kombiniranjem naturalističkog i poetskog prosedea predočiti jednostavnost i ljepotu života, bez obzira na teške i opore životne uvjete. Stoga nimalo ne iznenađuje ni izuzetno efektan pseudodokumentaristički pristup u ovom filmu, vrlo sugestivnoj, emotivnoj i začudno poetičnoj priči o ljubavnim i egzistencijalnim dvojbama senzibilnog i naglašeno dobronamjernog protagonista.

Začudna i vrlo efektna likovnost filma, spontani i šarmantni nastupi isključivo naturščika koji utjelovljuju likove imena identičnih svojima, kao i impresivna fotografija Jolante Dylewske (In Darkness) dodatne su vrline djela u kojem uopće nema glazbe, što osobito doprinosi sugeriranom dokumentarizmu.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...