Navigation Content

Posljednji buntovnici juga

Posljednji buntovnici juga

Best of the Badmen

Jeff Clanton je bivši bojnik koji, nakon što se sukobi s korumpiranim zakonom, postaje odmetnik...

INFO

RedateljWilliam D. Russell

GlumciRobert Ryan, Claire Trevor, Robert Preston, Bruce Cabot, Walter Brennan

Sažetak

Neposredno nakon okončanja američkog Građanskog rata između Sjevera i Juga, bojnik Jeff Clanton (Robert Ryan), inače rodom južnjak, progoni posljednje južnjačke odmetnike iz redova glasovitih Quantrilovih jahača.

Stigavši ih sa svojom postrojbom, pravdoljubivi Clanton ponudi im amnestiju ukoliko se predaju, iako su među njima i zloglasni banditi poput braće Younger i braće James.

Nakon što ih privede u grad, u dogovor se umiješa Matthew Fowler (Robert Preston), šef detektivske agencije, zapravo pokvarenjak koji političkim vezama želi osporiti Clantonov dogovor s pobunjenicima, kako bi došao do visokih nagrada koje su za njih raspisane.

U strci koja nastane, Clanton u samoobrani ustrijeli jednoga Fowlerova čovjeka, nakon čega mu Fowler smjesti montirani proces. Po hitnom postupku osuđen na smrtnu kaznu, Clanton uz pomoć nezadovoljne Fowlerove supruge Lily (Claire Trevor) uspije pobjeći iz zatvora, nakon čega se i sam priključuje odmetnicima...


Jedna od najuzbudljivijih stvari vezanih uz klasični Hollywood jest činjenica da još uvijek u golemoj onodobnoj produkciji možemo 'otkrivati' zaboravljene naslove koji su izvrsni i zaslužuju veliku pozornost. Jedan takav je i ovaj klasični vestern, briljantno ostvarenje slabo poznatog redatelja Williama D. Russella, koji se potom okrenuo televiziji.

Izvrsno napisan i vrlo dobro režiran, Russellov je film iznimno snažno i oporo djelce o snažnom pojedincu koji suočen s korupcijom društva odustaje od svojih uvjerenja. Krcat subverzivnim motivima, Russelov se film danas doima izuzetno svježe. Za to su zaslužni i sjajni glumci predvođeni velikim R. Ryanom (Divlja horda, Namještaljka) kojeg prate izvrsni karakterni glumci kao što je W. Brennan, legendarni Stumpy iz 'Rio Brava'.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...