Navigation Content

Bijeli planet

Bijeli planet

La planète blanche

Promatramo izmjene arktičkih sezona i utjecaj na floru i faunu čitave te regije

INFO

RedateljJean Lemire, Thierry Piantanida, Thierry Ragobert

Sažetak

Svake godine u prosincu, na početku polarne noći koja na Arktiku traje više od tri mjeseca i tijekom koje sunce uopće ne izlazi, polarni medvjed se sa ženkom povlači u brlog iskopan u ledu, gdje medvjedica na svijet donosi mladunčad.

Tijekom trajanja polarne noći tu će mladunčad medvjedica hraniti i s mužjakom grijati svojom toplinom, da bi konačno negdje u ožujku, kad se sunce počne stidljivo pojavljivati, medvjedići prvi put izašli iz brloga. Tijekom sljedećih proljetnih i ljetnih mjeseci oni će od roditelja, sve doživljavajući kao igru, postupno učiti loviti i preživljavati u izrazito negostoljubivom okolišu. Polarni medvjed tek je jedna od brojnih životinjskih vrsta koje žive u području arktičkog oceana, carstva tuljana u kojem se dodiruju sjeverna Azija, Amerika i Europa.

Ledeni je pokrivač lovište i za karibue, koji ovdje tijekom ljetnih mjeseci dolaze u krdima da bi ženke također okotile mladunčad. U isto vrijeme s vrhova najviših stijena u lov kreću ptice crni tučnjaci, a pingvini se s ledenih santi spuštaju pod površinu mora koje je ljeti bogato ribom i planktonom.

Taj plankton privlači goleme kitove narvale, najveća živa bića koja ponekad u potrazi za hranom ostaju zarobljeni u smrtnoj klopci pod ledom. Za ljetnih mjeseci ovdje stižu i grbavi kitovi, ali i hobotnice koje love rakove i druge manje životinje...


Nakon vrlo zahtjevnog jednogodišnjeg rada finaliziran 2006. godine, hvaljeni dokumentarni film cijenjenog i nagrađivanog kanadskog dokumentarista Jeana Lemirea (The Last Frontier, Memories of Earth, The Last Continent) i njegovih suradnika Thierryja Piantanide i Thierryja Ragoberta, impresivno je djelo nastalo na tragu sjajnih žanrovski srodnih ostvarenja ‘Carsko putovanje’ i ‘Ptice selice’ (The Travelling Birds).

Dok ‘Carsko putovanje’ prikazuje podjednako negostoljubiv život na Antarktiku, a ‘Ptice selice’ prate let ptica sa sjevera prema jugu, ‘Bijeli planet’ suscenarista i producenta Stéphanea Millierea (Big Bang, Cleopatra´s Lost City) bilježi izuzetno teške i opasne uvjete života u području vječnog leda koje se zbog ljudskog nemara stalno smanjuje.


Tijekom proteklih 30 godina led se otopio na području površinom gotovo dvostruko većem od Francuske, a u izvornom nesinkroniziranom filmu o tome gledatelje obavještava narator Jean-Louis Étienne, prvi čovjek koji je 1986. nakon pustolovine duge 63 dana pješice stigao na Sjeverni pol.


Dojmljivu fotografiju potpisuje izvrsni
Thierry Machado (Mikrosvijet, Ptice selice), a glazbu daroviti Bruno Coulais (Povratak Casanove, Scene zločina, Harrisonovo cvijeće, Grimizne rijeke, Belphégor - fantom iz Louvrea, Vidocq), za rad na hitu ‘Les Choristes’ 2005. nominiran za Oscara i ovjenčan Europskom filmskom nagradom te prestižnom francuskom filmskom nagradom César.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...