Navigation Content

Najljepša

Najljepša

La prima cosa bella

Nagrađivana humorna drama o senzibilnom dječaku koji intuitivno shvaća da je njegova putena majka žena lakog morala, što će ostaviti ozbiljne posljedice na njegov razvoj i život u zreloj dobi

INFO

RedateljPaolo Virzì

GlumciValerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Stefania Sandrelli, Claudia Pandolfi, Sergio Albelli, Marco Messeri, Fabrizia Sacchi, Giacomo Bibbiani, Aurora Frasca

Sažetak

Godine 1971. na popularnoj plaži nedaleko luke Livorno u Toscani atraktivna Anna Michelucci (Micaela Ramazzotti) pristane sudjelovati na izboru za najljepšu ženu. Kad ubrzo i pobijedi, to izazove ljubomorni ispad posesivnog muža Marija (Sergio Albelli) zbog toga što Annu salijeću brojni udvarači.

Dok čitav spektakl i roditeljska svađa užasavaju njihovog 8-godišnjeg sina Brunu (Giacomo Bibbiani), u svemu uživa jedino njegova mlađa sestra Valeria (Aurora Frasca).

Gotovo četiri desetljeća kasnije Bruno (Valerio Mastandrea) je povučen čovjek koji teško podnosi druge ljude, a jednog dana Valeria (Claudia Pandolfi) ga obavijesti da im je majka Anna (Stefania Sandrelli) teško bolesna. Isprva odluči izbjeći odlazak u Livorno i ponovni susret s majkom koju dugo nije vidio, ali naposljetku se predomisli.

Putovanje i ponovno druženje s majkom i sestrom u njemu će probuditi lijepe, ali i ružne uspomene...

 

Izuzetno uspjela humorna egzistencijalna drama suscenarista i redatelja Paola Virzija 2010. je zasluženo ovjenčana nacionalnim filmskim nagradama David di Donatello za najboljeg glumca, glumicu i scenarij, te nominirana za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg redatelja.

Riječ je o sigurno i sugestivno režiranom, emotivnom i nenametljivo duhovitom, ali i tjeskobnom ostvarenju u kojem donekle nalik remek-djelu "400 udaraca" Françoisa Truffauta upoznajemo način na koji senzibilni dječak intuitivno shvaća da je njegova putena majka žena lakog morala, što će ostaviti ozbiljne posljedice na njegov razvoj i život u zreloj dobi.

Autor Paolo Virzi ('Lijep život', 'Zovem se Tanino') egzistencijalnu dramu s psihološki slojevito profiliranim karakterima vrlo spretno nadograđuje humorom i melodramskim pasažima, složen odnos majke i sina obilježavajući i motivom Edipovog kompleksa. Pri tome se oslanja na dojmljivu fotografiju Nicole Pecorinija ('Strah i prezir u Las Vegasu', 'Harrisonovo cvijeće'), efektnu glazbu svog brata Carla Virzija te odlične interpretacije glumačke postave predvođene markantnim V. Mastandreom ('Devet') i glasovitom S. Sandrelli ('Razvod na talijanski način', 'Konformist'), koja je za ovu ulogu nagrađena talijanskim Zlatnim globusom.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...