Navigation Content

Veliki Lebowski

Veliki Lebowski

The Big Lebowski

Jeff Bridges je hipijevski radikal kojeg jednog dana zamijene za propalog milijunaša Lebowskog

INFO

RedateljJoel Coen, Ethan Coen

GlumciJeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman, David Huddleston

Sažetak

U vrijeme Zaljevskog rata u Los Angelesu živi zgubidan Jeff Lebowski (Jeff Bridges), strastveni zaljubljenik u kuglanje, ispijanje piva i pušenje trave, koji sebe oslovljava imenom Dude.

Jedne mu večeri u stan banu dvojica tražeći da im vrati novac koji je njegova supruga potrošila. Kad im objasni da nema suprugu, provalnici mu uriniraju po omiljenom sagu i odu.

Shvativši da su provalnici ustvari tražili Jeffreyja Lebowskog (David Huddleston), hendikepiranog bogataša koji uistinu ima rastrošnu suprugu, Dude odluči od njega tražiti novi tepih. Lebowski mrzi besposličare pa istjera Dudea iz kuće.

Uskoro ga pozove i objasni da mu je supruga oteta te zamoli Dudea da otmičarima preda otkupninu. Dude nerado pristane. U tome mu se pridruži prijatelj Walter (John Goodman) koji predloži da otmičarima predaju lažnu torbu. Zadržavši milijun dolara za sebe, momci odu na kuglanje. Kad izađu iz kuglane, otkriju da im je auto, zajedno s novcem, ukraden...

"Veliki Lebowski", još jedan manifest pomaknutog filmskog stvaralaštva braće Coen (Krvavo jednostavno, Millerovo raskrižje, Čovjek kojeg nije bilo), perjanica američkog nezavisnog filma (koje se u posljednje vrijeme ipak osjetno okreću mainstreamu), nastao je dvije godine nakon filma "Fargo", njihovog neospornog remek-djela koje je odmah steklo status kultnog klasika. Činjenica da je "Veliki Lebowski" uslijedio nakon "Farga" ne podrazumijeva da je riječ o sličnim filmovima. Iako imaju nekih dodirnih točaka, oni se podosta razlikuju, a tome svjedoče i podijeljene kritike koje je "Veliki Lebowski" dobio.

Oba su filma uvelike stvarana pod utjecajem ostavštine obožavanog film noira, no dok "Fargo" karakterizira jasno ispripovijedana pravocrtna priča, radnja "Velikog Lebowskog" istodobno teče u više različitih smjerova, mozaične je strukture i zahtijeva jaku gledateljevu koncentraciju kako bi se pohvatali svi njezini konci. Činjenica je da su braća u ovome filmu smislenost cjeline namjerno podredila atraktivnosti pojedinačnih epizoda koje ju sačinjavaju.

"Veliki Lebowski" je sastavljen od izvanredno osmišljenih, većinom urnebesno smiješnih vinjeta koje, prikazujući najšareniju moguću paletu likova, daju živopisan, ironiziran i savršeno inteligentan presjek segmenata američkog društva. Kao i u većini ostalih filmova, Joel Coen je ovdje potpisan kao redatelj, Ethan kao producent, a obojica kao scenaristi (za montažu su također obojica zaslužni, ali pod uobičajenim zajedničkim pseudonimom Roderick Jaynes), no to je tek nominalna podjela.

U svim aspektima produkcije braća podjednako sudjeluju, a krajnji rezultat uvijek nosi jasan potpis njihovih združenih, izrazito kompatibilnih, autorskih vizija. Odlično režiran i snimljen kamerom njihovog stalnog suradnika Rogera Deakinsa, "Veliki Lebowski" oduševljava i fantastičnim vizualima. Za portretiranje osebujnih likova angažirani su pripadnici kreme američkog glumišta, a uz vrhunske nastupe J. Bridgesa, J. Goodmana, S. Buscemija i J. Moore, najviše pohvala zaslužuju neponovljive epizode J. Turturra i Ph. Seymoura Hoffmana.

Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, za Screen International nagradu na dodjeli Europskih filmskih nagrada te za nagradu Golden Satellite u tri kategorije (glavni glumac - Bridges, sporedni glumac - Goodman, sporedna glumica - Moore). Osvojio je nagradu Golden Aries Ruskog udruženja filmskih kritičara kao najbolji strani film.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...