Navigation Content
Mučenice

Martyrs

Mlada žena u potrazi je za osvetom ljudima koji su je oteli i mučili dok je bila dijete. Njena potraga odvodi je na stravično putovanje u živući pakao izopačenosti

INFO

RedateljPascal Laugier

GlumciMorjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin, Robert Toupin, Patricia Tulasne, Juliette Gosselin

Sažetak

Godine 1971. djevojčica Lucie Jurin (Jessie Pham) je uspjela pobjeći iz zatočeništva obitelji čiji su je članovi oteli i zlostavljali, te je unatoč brojnim ozljedama i doživljenoj traumi zbog koje je izgubila sposobnost govora o svom slučaju obavijestila policiju. Na njezinu tijelu tada nisu pronađeni tragovi seksualnog zlostavljanja, a Lucie je policiju uspjela odvesti do stare klaonice u kojoj je bila zatočena.

Naposljetku je smještena u dom za maloljetnike, u kojem se sprijateljila s također zlostavljanom djevojčicom Annom Assaoui (Morjana Alaoui), koja je počela i skrbiti o njoj. No Lucie je čitavog djetinjstva progonila vizija mršave žene izrazito blijede puti, koja joj je nanijela vrlo teške ozljede i o kojoj se povjerila Anni.

Petnaest godina kasnije Anna će svoje zlostavljače na fotografiji u novinama prepoznati u obitelji Belford, na kojoj su pored oca (Robert Toupin) i majke (Patricia Tulasne) njihovo dvoje djece, sin Antoine (Xavier Dolan-Tadros) i kći Marie (Juliette Gosselin). Dok Belfordovi mirno uživaju u doručku kao i svakog jutra, Anna će im naoružana sačmaricom pokucati na vrata...


Nagrađivani horor-triler drugi je dugometražni projekt scenarista i redatelja Pascala Laugiera, koji je na izvrsnom filmu 'Vučje bratstvo' (2001) surađivao s redateljem Christopheom Gansom, da bi Gans tri godine kasnije producirao njegov redateljski prvijenac, također horor 'Saint Ange'.

Laugier se ovim filmom afirmirao kao iznimno darovit i beskompromisan autor koji je sposoban kreirati cjelinu izuzetno tjeskobnog i uznemirujućeg ugođaja, te koji ne bježi od ekstremno provokativnih i šokantnih prizora. Štoviše, 'Martyrs' je prema mnogima ostvarenje koje na dosad najkontroverzniji i najmučniji način obrađuje temu zlostavljanja djece, te koje se zacijelo temelji na istinitim događajima povezanima s monstruoznim serijskim ubojicom i zlostavljačem djece Marcom Dutrouxom.

Dutroux je 1995. i 1996. godine oteo i na najbestijalnije načine zlostavljao šest djevojčica, od kojih je četiri i ubio, da bi detalji o tome na vidjelo izišli 2004. tijekom sudskog procesa. 'Martyrs' je uistinu zastrašujuće djelo koje se zbog vrlo eksplicitnih nasilnih scena smješta u žanr tzv. 'torture porn' filma, u koji se ubrajaju primjerice oba nastavka 'Hostela' te također francuski naslov 'Granice' redatelja Xaviera Gensa iz 2007.

Osim toga, priča počiva na zanimljivim i slojevitim likovima, Laugierova režija je vrlo sugestivna i atmosferična, a film nudi i razorno subverzivan pogled na francusku gornju srednju klasu.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...