Navigation Content
Vrtlog
SRI u 22:00SciFi

Whirlpool

Ženu koja potajno pati od kleptomanije hipnotiziraju kako bi je izliječili

INFO

RedateljOtto Preminger

GlumciGene Tierney, Richard Conte, José Ferrer, Charles Bickford, Barbara O'Neil, Eduard Franz, Constance Collier

Sažetak

Premda živi u sretnom braku s uspješnim i imućnim psihijatrom dr. Williamom Suttonom (Richard Conte), lijepa Ann (Gene Tierney) doživljava neugodnosti jer pati od kleptomanije.

Nakon što ju uhvate u trgovini u kojoj je ukrala broš, u njezinu obranu stane samozvani psiholog David Korvo (José Ferrer) uspjevši nagovoriti poslovođe da odustanu od tužbe. Iz zahvalnosti Ann prihvati redovito dolaziti na njegove seanse kako bi se oslobodila svoje neuroze.

Međutim, Korvov je plan hipnotizirati Ann, te je poslati u kuću svoje bivše ljubavnice koju je okrao i ubio...


Intrigantna noirovska priča s brojnim asocijacijama na Freudovu psihoanalizu, 'Vrtlog' pripada ponajboljim radovima redatelja Otta Premingera čiji se holivudski opus odlikuje vrsnim režijama žanrovski različitih naslova (Carmen Jones, Anatomija jednog umorstva). U tom se smislu 'Vrtlog' ističe kao atmosferičan i prilično mračan film o ženi čiju kleptomaniju i želju za izlječenjem beskrupulozni nadriliječnik iskorištava za vlastite zločinačke planove.

Tjeskoban ugođaj, dojmljiva glazba, zadivljujuća crno-bijela fotografija te niska uvjerljivih glumačkih nastupa čine Premingerov rad neizostavnom referencom u američkom film noiru krajem 40-ih i početkom 50-ih. Osim toga, glumci u filmu upravo su u ovom Premingerovom projektu ostvarili važne uloge u svojim karijerama.

Ponajprije, izvrsna G. Tierney kao glavna (anti)junakinja Ann Sutton koja će dvije godine poslije biti nominirana za Oscara u žanrovski sličnom filmu 'Leave Her to Heaven'. Zatim, R. Conte (House of Strangers) u ulozi njezina požrtvovnog supruga Williama, te oskarovac J. Ferrer (Cyrano de Bergerac) kao manipulativni David Korvo.

Film je nastao prema romanu 'Methinks the Lady', Guya Endorea, koji su prilagodili Andrew Solt i dugo vremena proskribirani holivudski scenarist u vrijeme 'lova na vještice' Ben Hecht.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...