Bračni par armenskih korijena, Atom Egoyan i Arsinée Khanjian (i u stvarnom životu bračni par), razgledava i snima armenske crkve radi izrade godišnjeg kalendara pri čemu ih kroz puste krajolike vodi ljubazni vodič.

Žena prevodi mužu vodičeva tumačenja te se pred njegovim očima, kroz objektiv kamere, rađaju simpatije između vodiča i žene. Dok je žena oduševljena krajobrazom te pokazuje veliku zainteresiranost za svoje korijene, muž rutinski i mrzovoljno odrađuje posao.

Po povratku u Kanadu Atoma posjećuje 12 raznih atraktivnih žena koje u iščekivanju nečega više, osim večere i vina, posežu za telefonskim razgovorom...

Neobičan film Atoma Egoyana (Exotica, The Sweet Hereafter, Chloe), često nagrađivanog autora na međunarodnim filmskim festivalima, intimistička je drama na tragu konceptualnog izričaja u kojoj autor sagledava svoj intimni odnos pregledavajući videovrpce snimljene za vrijeme posjeta Armeniji.

Nemogućnost komunikacije nastoji prevladati pišući pismo koje nikada ne dovrši, niti pošalje. Žanrovski između eksperimentalnog i dokumentarnog, film je snimljen na 16 mm i 8 mm, te je videozapis koji je Egoyan osobno snimao. Ovaj plodni autor, rođen u Egiptu od roditelja Armenaca, odrastao je u Kanadi, a svjetski je proboj napravio 1994. filmom "Exotica" koji je bio nominiran na nizu prestižnih festivala.

INFO:

Naslov: Calendar

Režija: Atom Egoyan

Uloge: Arsinée Khanjian, Ashot Adamyan, Atom Egoyan, Michelle Bellerose