Navigation Content

Jackie Brown

Jackie Brown
NED u 22:10TV1000

Jackie Brown

Pam Grier u izvrsnoj triler-drami glasovitog Quentina Tarantina o stjuardesi koja pokušava nadmudriti policiju i krijumčara oružjem za kojeg je donedavno radila

INFO

Redatelj Quentin Tarantino

GlumciPam Grier, Samuel L. Jackson, Robert Forster, Bridget Fonda, Michael Keaton, Robert De Niro, Michael Bowen, Chris Tucker, Lisa Gay Hamilton

Sažetak

Tamnoputa Jackie Brown (Pam Grier) atraktivna je 44-godišnja stjuardesa u maloj meksičkoj zrakoplovnoj tvrtki, sitna kriminalka koja za krijumčara oružjem Ordella Robbieja (Samuel L. Jackson) povremeno obavlja poslove kurira.

Nakon što jednog dana na carini neoprezno upadne u zamku koju su joj namjestili agenti Ray Nicolette (Michael Keaton) i Mark Dargus (Michael Bowen), Jackie dospije u zatvor, te joj Ray ponudi da u zamjenu za slobodu svjedoči protiv Ordella.

Znajući da Ordell sve svoje suradnike koji padnu u ruke zakona ubrzo ušutka po kratkom postupku, baš kao što je učinio hladnokrvno ustrijelivši potencijalno neugodnog svjedoka i također sitnog kriminalca Beaumonta Livingstona (Chris Tucker), Jackie nije nimalo oduševljena kad ugleda profesionalnog lovca na ucjene Maxa Cherryja (Robert Forster).

No, Cherry je u osnovi dobrodušan čovjek koji razmišlja o povlačenju iz posla, i koji se na prvi pogled zaljubi u atraktivnu stjuardesu. Ipak, Ordell odluči poštedjeti Jackie, te uz njezinu pomoć u Ameriku prošvercati pola milijuna dolara. Međutim, tog se plijena odluče domoći i Ordellova djevojka, lakomislena narkomanka Melanie Ralston (Bridget Fonda), i njegov pomoćnik Louis Gara (Robert De Niro), šutljiv, grub i ne osobito inteligentan momak koji je nedavno izašao iz zatvora.

Da bi nadmudrila Ordella, njegove ortake i policiju, te im ukrala novac, Jackie će trebati Cherryjevu pomoć....

Nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca (Robert Forster), nominirana i za Zlatni globus u kategorijama najuspjelije glavne ženske (Pam Grier) i sporedne muške uloge, za koju je Samuel L. Jackson na festivalu u Berlinu ovjenčan Srebrnim medvjedom, izvrsna triler-drama glasovitog Quentina Tarantina (Psi iz rezervoara, Pakleni šund, Četiri sobe, Kill Bill, Otporan na smrt, Nemilosrdni gadovi) iznimno je uspjela adaptacija bestseler romana 'Rum Punch' slavnog Elmorea Leonarda. Za scenarij kultnog 'Paklenog šunda' nagrađen Oscarom, Zlatnim globusom i kanskom Zlatnom palmom, izuzetno daroviti Quentin Tarantino se u protekla nepuna dva desetljeća osim kao osebujan redatelj i scenarist (Prava romansa, Rođene ubojice, Od sumraka do zore, serija CSI: Las Vegas) afirmirao i kao glumac (Sudbina pali radio, Desperado, Djevojka 6, Vražji Nicky, Sukiyaki Western Django, serija Alias).

Holivudski vunderkind i nekadašnji videotekar Tarantino ljubitelj je čistokrvnog i nepatvorenog pulpa, a njegovi su filmovi u pravilu iznimno osobna djela u koja autor uspijeva ugurati uistinu koješta. Riječ je o jedinstvenim crnohumornim ostvarenjima koja stilski i kvalitativno znatno nadmašuju šund-ograničenja odabranih predložaka, bilo da su posrijedi hongkonška 'martial arts' trivijala, špageti-vesterni Sergia Leonea, japanski crtići anime ili pak filmovi redatelja Johna Wooa i njegova poetizacija borilačkih scena. Tarantino je filmaš kojeg odlikuju neprijeporno redateljsko majstorstvo, stilska dotjeranost cjelina, spretno poigravanje narativnim i oblikovnim segmentima cjelina, sustavan (auto)ironičan odmak i pažljivo odabrani glazbeni hitovi u soundtracku.

U tom je kontekstu naslov 'Jackie Brown', ekranizacija romana Elmorea Leonarda, njegovo najsmirenije i u određenoj mjeri najkonvencionalnije ostvarenje. Nerijetko smatran najboljim američkim piscem krimića nakon Raymonda Chandlera, Elmore Leonard je književnik za čijim su djelima holivudski producenti često posezali tijekom proteklih 50 godina (U 3 i 10 za Yumu, Čovjek iz Arizone, Joe Kidd, Stick, Mačkolovac, Uhvatite malog...) Kruna uspjeha u nizu ekranizacija njegovih djela upravo je Tarantinov film 'Jackie Brown', kao i humorni triler 'Daleko od očiju' Stevena Soderbergha iz 1998. godine.

U naslovnoj ulozi nastupa zvijezda 'blaxploatation' filmova Pam Grier, a pored karizmatičnog i zasluženo za Oscara nominiranog Samuela L. Jacksona u zvjezdanoj glumačkoj postavi njezini su partneri poznati i također za Oscara nominirani Robert Forster, legendarni dvostruki oskarovac Robert De Niro, cijenjena Bridget Fonda i pouzdani Michael Keaton. Dojmljivu filmsku fotografiju potpisuje također oskarovac Guillermo Novarro, čest suradnik redatelja Guillerma del Tora pozlaćenom akademijinom statuom nagrađen za rad na njegovu remek-djelu 'Panov labirint'.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...