Derbi 12. kola španjolske nogometne lige igra sa na stadionu Santiago Bernabeu gdje će Real dočekati svog velikog rivala Athletic Bilbao. Dvoboji ovih klubova uvijek su ispunjeni posebnim nabojem kako na travnjaku, tako i na tribinama, a nerijetko i na ulicama jer za Baske Real reprezentira službenu španjolsku politiku kojoj se oni žestoko protive, a s druge strane Athletic sa svojom 'Cantera' politikom za službeni Madrid predstavlja simbol baskijskog separatizma. Zbog takvih okolnosti sudari ovih rivala uvijek su žestoki iako je Athletic, realno gledano, puno slabiji sastav.

Prošle sezone Athletic je pod ravnanjem velikog Bielse igra sjajan nogomet, no u ovu sezonu ušao je slabo i tek se u zadnjih par susreta počeo buditi. Real je na svom terenu favorit protiv svakoga (osim protiv Barce) pa tako i protiv Athletica, no ako postoji klub čiji sistem igre bi mogao biti problematičan za Real tada je to Athletic. Brzi, poletni i pokretljivi igrači Athletica sposobni su za brze transformacije i presing po cijelom terenu, što je taktika koja nikako ne odgovara Realu - što se dobro vidjelo u susretima protiv Borussie koja igra na vrlo sličnim taktičkim pretpostavkama. Ključna pretpostavka za dobru partiju Athletica protiv Reala je vrhunski dan njihove obrane predvođene Amorebietom i nadahnuta igra mladog Ikera Muniaina koji je sposoban probiti ili barem destabilizirati svaku obranu. Muniain je prošle sezone skrenuo pažnju na sebe, no ove sezone se nekako sakrio i nije ga više pun teren kao lani - prema njemu ne treba biti preoštar jer je još uvijek u tinejdžerskim godinama...

Valja očekivati da i naš Luka Modrić dobije određenu minutažu u ovom susretu i bit će zanimljivo pratiti duele njega i Muniaina na sredini terena. Najbolji igrač Reala, Ronaldo, je prošlog vikenda u jedan duel ušao preambiciozno te zaradio razbijenu arkadu zbog čega nije igrao za Portugal prošle srijede, a ostaje vidjeti hoće li ga Mourinho koristiti protiv Athletica. Bez Ronalda Real je puno slabija ekipa koja bi se mogla pomučiti da pobijedi Athletic Bilbao.

Može li 'Ponos Baskije' prekinuti dugi niz poraza u Madridu pogledajte na kanalu SK Prime ili putem PPV usluge.