Braća Nalis u sportskoj komediji Kreše Golika bore se za naklonost Irene Kolesar

Golgeter u klubu Dinamo, Tonči Fabris (Antun Nalis), vrlo je nediscipliniran, neposlušan te svojim ponašanjem kvari klub, stoga bi ga trener najradije zamijenio no nema s kim.

Ipak, trener pronalazi zamjenu u klubu Jedinstvo, Zdravko Petričić (Jugoslav Nalis), inače brodogradilišni ronilac, izvrstan je strijelac no Fabris shvati trenerove namjere.

Nena (Irena Kolesar), odlična plivačica, u brodogradilištu izučava za tehničara no fiskulturni je aktiv odlučio da Nena više ne sudjeluje u plivačkim natjecanjima jer je popustila u učenju i praksi zbog plivanja.

Fabris se zaljubi u Nenu, međutim, i Zdravko je zaljubljen u nju, no Fabris je nastoji zavesti pričama o svijetu i drugačijem načinu života...

Sportska komedija "Plavi 9" (1950) priča je o sukobu individualnog i kolektivnog iz kojeg proizlazi moralna pouka na strani vladajućeg sustava. Izvrstan igrač, svjestan svojih mogućnosti ujedno je zbog svoje egocentričnosti nepoželjan član kluba, nogometnog kolektiva koji osuđuje golgeterovo isticanje i umišljeni stav. Osobni uspjeh, želja za isticanjem, osjećaj posebnosti - negativne su pojave buržoaskih tekovina dok se kolektivnost, napredak cjeline, odricanje definiraju kao poželjne društvene pojave.

Didaktički usmjeren, film završava happy endom koji se sastoji od eliminacije talentiranog pojedinca što je pouka drugima da se napredak ne može ostvariti kroz posebnost i talent već osrednjošću i prilagodbom kolektivu. Film "Plavi 9" nosi duh ondašnjih vremena koja su možda bila drugačija no strast za nogometom ostala je ista.

 

INFO:

Koscenarist i redatelj: Krešo Golik

Uloge: Antun Nalis, Irena Kolesar, Jugoslav Nalis, Ljubomir Didić, Tješivoj Cinotti, Šime Šimatović, Josip Deneš, Stane Sever, Veljko Maričić