Navigation Content

Strastveni život Ayn Rand

Strastveni život Ayn Rand

The Passion of Ayn Rand

Odlična Hellen Mirren u biografskoj drami o spisateljici i filozofkinji Ayn Rand

INFO

RedateljChristopher Menaul

GlumciHelen Mirren, Eric Stoltz, Peter Fonda, Sybil Temtchine, Tom McCamus, Don McKellar

Sažetak

Ayn Rand (Helen Mirren) bila je spisateljica i filozofkinja, neobična žena, snažne volje i intelekta, koja je utjecala na ljude oko sebe svojom ličnošću, stavovima i djelima. Nakon svog prvog velikog književnog uspjeha, romana The Fountainhead (1943), stekla je mnoge sljedbenike i poštovatelje, među kojima su bili mladi student psihologije Nathaniel Brandon (Eric Stoltz) i njegova kolegica i prijateljica Barbara (Julie Delpy).

Mladim je intelektualcima laskalo što ih je slavna književnica primila u svoj dom i što je pokazivala zanimanje za njihova razmišljanja. To se druženje pretvorilo u prijateljstvo, pa su se Ayn, njezin suprug Frank (Peter Fonda) i dvoje mladih svakodnevno družili. Ona je utjecala i na to da se Nathaniel i Barbara vjenčaju.

Iako je njihovo prijateljstvo bilo intelektualno i platonsko, Ayn je na njih prenijela svoje uvjerenje da je razum onaj koji odlučuje, a ne osjećaji, pa ako se poštuju, razumiju i slažu u stavovima, da će osjećaji slijediti ono što razum već zna. Tako je Ayn Rand primijenila u životu ono što je razvijala kao svoj filozofski pravac - objektivizam.

Još jedno svoje filozofsko uvjerenje - da je etički altruizam lažan, a da treba podržavati racionalni egoizam - provjerila je na vlastitom životu i životima najbliskijih prijatelja: kad se zaljubila u 25 godina mlađega Nathaniela, koji nije imao sretan brak s frigidnom Barbarom, uvjerila ga je kako to trebaju reći supružnicima, a zatim je svojega muža Franka i šokiranu Barbaru jednako lako uvjerila kako trebaju pristati na taj ljubavni četverokut kako bi bili 'veći ljudi'. Čak je uvela i raspored kad je Nathaniel mogao dolaziti u njezinu kuću, a Frank bi za to vrijeme odlazio 'u kino'...

Ovaj neobičan film - podjednako neobičan i strastven kakva je bila i Ayn Rand (St. Peterburg, 1905. - New York, 1982.) - snimljen je prema autobiografsko- biografskoj knjizi Barbare Brendan, supruge Nathaniela Brendana, o životu Ayn Rand u vrijeme kad su se družili, kad je nastajao njezin najveći roman, Atlas Shrugged (1957), kad se zbog Nathaniela iz Los Angelesa preselila u New York, pa sve do njezine smrti 1982. godine.

Zahvaljujući toj perspektivi, Ayn Rand u ovom je filmu prikazana kao strastvena i uzbudljiva žena, te su kroz tjelesnu strast i vezu s Nathanielom pokazane i njezina intelektualna žestina i spisateljska kreativnost. Film je režirao Christopher Menaul ('Prime Suspect', 'Fatherland'). Uvijek odlična H. Mirren u ovom je filmu zaista dala jednu od svojih vrhunskih kreacija, pa je i likom, i tijelom, i gestama i glasom dočarala Ayn Rand. Za tu je ulogu nagrađena Emmyjem. Peter Fonda za lik Ayninog muža osvojio je Zlatni globus.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...