Navigation Content

Upoznajte Johna Doea

Upoznajte Johna Doea

Meet John Doe

Gary Cooper i Barbara Stanwyck u izvrsnoj humornoj socijalnoj drami legendarnog višestrukog oskarovca Franka Capre

INFO

RedateljFrank Capra

GlumciGary Cooper, Barbara Stanwyck, Edward Arnold, Walter Brennan, Spring Byinton, Irving Bacon, James Gleason

Sažetak

Nakon što novine u kojima radi kupi desno orijentirani tajkun D. B. Norton (E. Arnold), koji naziv lista promijeni u 'The New Bulletin', energična novinarka Ann Mitchell (B. Stanwyck) ubrzo se nađe među onima kojima glavni urednik Henry Connell (J. Gleason) odluči podijeliti otkaz.

Da bi izbjegla gubitak posla, Ann u svojoj posljednjoj kolumni objavi izmišljeno pismo nepostojećeg Johna Doa, navodnog nezadovoljnog i ogorčenog građanina koji prijeti da će na Badnjak točno u ponoć u znak protesta protiv truleži u svijetu skočiti sa zgrade gradske vijećnice.

Nakon što pismo zaintrigira lokalne političare i privuče ogromnu pozornost javnosti, zbog čega naklada novina počne nezadrživo rasti, urednik ciničnoj Ann ponudi veliki novac u zamjenu za seriju tekstova o Johnu Doeu. A kad mu ona prizna da je to izmišljeni lik, Connell joj pristane pomoći u pronalaženju čovjeka kojeg će javnosti predstaviti kao Johna Doea.

Njihov izbor ubrzo padne na nekadašnjeg igrača bejzbola, a sad beskućnika i skitnicu Long Johna Willoughbyja (G. Cooper)...

Izvrsna humorna socijalna drama legendarnog Franka Capre ("Dolazi mladoženja", "Divan život"), godine 1942. nominirana za Oscara za najbolju izvornu priču koju je u scenarij pretočio redateljev čest suradnik Robert Riskin ("Dogodilo se jedne noći", "U grob ništa ne nosiš"), iznimno je uspjela adaptacija priče "Život i smrt Johna Doea" Richarda Connella i Roberta Pressnella Sr.-a, temeljene na Connellovom novinskom tekstu "A Reputation" iz 1922. godine.

Zaključno poglavlje Caprine svojevrsne trilogije koju zaokružuju filmovi "Gospodin Deeds ide u grad" i "Gospodin Smith ide u Washington", u kojoj je autor screwball-komediju obogatio oštroumnim socijalnim i političkim detaljima, s jedne je strane populistička storija s običnim "malim" čovjekom kao tipičnim kaprijanskim junakom u središtu, a s druge suptilan poziv onodobnim gledateljima da se neposredno pred ulazak Amerike u Drugi svjetski rat suprotstave pronacističkim snagama u vlastitoj zemlji.

U tom je smislu riječ i o naglašeno socijalno senzibiliziranom i osvješćujućem djelu, ujedno i prvom projektu kojeg je Capra realizirao u neovisnoj produkciji u partnerstvu sa scenaristom Robertom Riskinom, a nakon prekida suradnje sa studijem Columbia Pictures koji je tiranskim metodama vodio Harry Cohn. I ovdje su naglašeni redateljev idealizam i vjera u običnog čovjeka, kojeg odlično interpretira trostruki oskarovac Gary Cooper ("Narednik York", "Točno u podne"), a čija je partnerica sjajna Barbara Stanwyck ("Vatrena kugla", "Dvostruka obmana"), godine 1982. ovjenčana počasnom Akademijinom nagradom za jedinstveni doprinos filmskoj glumi.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...