Navigation Content

San za životom J.M. Barrieja

San za životom J.M. Barrieja
SUB u 07:05TV1000

Finding Neverland

Nagrađivana biografska drama Marca Forstera s izvrsnim Johnnyjem Deppom u ulozi škotskog pisca i dramatičara Sira Jamesa Matthewa Barrieja, autora 'Petra Pana'

INFO

Redatelj Marc Forster

Glumci Johnny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Nick Roud, Radha Mitchell, Dustin Hoffman, Freddie Highmore, Joe Prospero

Sažetak

Film 'San za životom' o škotskom piscu i dramatičaru Siru Jamesu Matthewu Barrieju (Johnny Depp) snimljen prema drami Allana Kneea, priča je o razdoblju Barriejeva života kad susreće obitelj - mladu udovicu (Kate Winslet) s četvero djece - koja će biti nadahnuće za njegovu arhetipsku priču o Petru Panu. Taj će susret promijeniti njegov život.

Kad je završio dramu 'Petar Pan', već prva izvedba postigla je golem uspjeh i zasjenila čitav autorov raniji opus. Iako je i nakon 'Petra Pana' napisao mnoga djela, 'Petar Pan' ostao je njegov najveći uspjeh.

Ova poetična biografska drama prikazuje i samog autora kao veliko dijete koje nikad neće odrasti ni prihvatiti društvene konvencije koje se protive srcu i razumu. Zanimljiv lik izvrsno je oživotvorio Johnny Depp, koji uvjerljivo prikazuje dječački naivan, a istodobno tankoćutan i senzibilan odnos pisca prema svijetu i ljudima, lik briljantnog pisca u njegovoj jedinstvenoj stvarnosti.

Kao i priča o Petru Panu i Forsterov film uvodi nas u Barriejev svijet i otkriva kako u ljepšem svijetu i ne želimo biti, jer to je svijet osjećaja, boja, radosti, ljepote, sreće, prirode i prirodnosti. Ova fantazija utemeljena na biografskim činjenicama vodi gledatelja na emocionalno i umjetničko putovanje na kojemu nevinost, ludost, igra i radost mogu beskrajno trajati.

Škotski pisac i dramatičar Sir James Matthew Barrie (1860-1937), danas je najpoznatiji kao tvorac Petra Pana, dječaka koji ne želi odrasti i koji je ne samo popularni lik mnogih priča, filmova i predstava, nego je ušao u jezik i kao opći pojam za one koji zauvijek ostaju djeca.

Film je osvojio dvadesetak nagrada, među ostalim Oscara za glazbu, te nominacije za Akademijinu nagrada za najboji film, glavnu mušku ulogu, scenarij, scenografiju, kostime i montažu.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...