Navigation Content

Seks, laži i video vrpce

Seks, laži i video vrpce

Sex, Lies, and Videotape

Nagrađivani prvijenac Stevena Soderbergha jedan je od najutjecajnijih nezavisnih filmova devedesetih godina prošloga stoljeća

INFO

Redatelj Steven Soderbergh

GlumciJames Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher, Laura San Giacomo

Sažetak

Dok svom psihoterapeutu nevezano priča o problemima s odvozom smeća, atraktivna i melankolična Ann Mullany (Andie Macdowell) mu prizna da suprugu Johnu (Peter Gallagher) već dugo ne dopušta da joj se približi. Razlog tome je njezina slutnja da ju markantni suprug duže vrijeme vara.

John je uspješan odvjetnik koji je utjehu pronašao u strastvenoj ljubavnoj vezi s Anninom mlađom sestrom, privlačnom i ekstrovertiranom konobaricom Cynthijom (Laura San Giacomo).

Kad Johna i Ann jedne večeri posjeti Graham Dalton (James Spader), Johnov stari prijatelj iz studentskih dana, svi troje shvaćaju da ih muče emotivni problemi i neuroze. Ann dozna da Graham pati od impotencije, koju pokušava prevladati na neobičan način.

Postupno se zbližavajući sa senzibilnim mladićem, Ann pred videokamerom počne Grahamu povjeravati svoje seksualne probleme...

Godine 1989. ovjenčan kanskom Zlatnom palmom za režiju, uz nagradu najboljem glumcu Jamesu Spaderu i nagradu međunarodnog društva filmskih kritičara FIPRESCI, također dodijeljenu redatelju, te sljedeće godine nominiran za Oscara za najbolji izvorni scenarij i za 3 Zlatna globusa, prvijenac Stevena Soderbergha (Oceanovih 11-13, Solaris, Che) jedan je od najutjecajnijih nezavisnih filmova 1990-ih.

Nakon izvrsnog debija tada 26-godišnji Soderbergh smjesta je proglašen novim Orsonom Wellesom i preporoditeljem američkog nezavisnog filma. Posve zasluženo, jer je riječ o vrlo sugestivnoj bergmanovskoj egzistencijalističkoj drami, izuzetno intrigantnom, maestralno režiranom, sjajno glumljenom, stiliziranom i atmosferičnom ostvarenju snimljenom za milijun i dvjesto tisuća dolara.

Premda je prije dvanaestak godina malo tko mogao pretpostaviti da će se redatelj naglašenih artističkih pretenzija prometnuti u jednog od vodećih holivudskih hitmakera, koji tijekom posljednjeg desetljeća uspijeva realizirati i do dva naslova godišnje.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...