Navigation Content

Krvavo prijestolje

Krvavo prijestolje

Kumonosu-jô

Nemilosrdno ambiciozan gospodar radi sve kako bi se ispunilo proročanstvo da postane car

INFO

RedateljAkira Kurosawa

GlumciIsuzu Yamada, Minoru Chiaki, Akira Kubo, Takamaru Sasaki

Sažetak

U feudalnom Japanu ratnici Washizu (Toshiro Mifune) i Miki (Minoru Chiaki) prilikom povratka s jednog zadatka u šumi ugledaju vješticu koja im prorekne da će Washizu uskoro postati vladar, no samo do trenutka kad će šuma prohodati, na što će Mikijev sin preuzeti vlast.

Nakon što ih vladar nagradi za dobro obavljen posao dodijelivši im viši čin, Asaji (I. Yamada), Washizuova supruga, počne uvjeravati supruga da je isključivo on zaslužan za obavljeno, te da bezuvjetno zaslužuje vlast. Washizu, željan slave, ubije vladara i dočepa se prijestolja. U strahu od Mikija, Washizu smakne i njega.

Međutim, Mikijev sin (A. Kubo) je pobjegao i on odluči poduzeti sve ne bi li uklonio opasnoga konkurenta...

'Krvavo prijestolje' remek-djelo je jednoga od najvećih japanskih filmaša svih vremena, slavnoga Akire Kurosawe (Sedam Samuraja, Rashomon). Riječ je o iznimno uspjeloj, iako slobodnoj, adaptaciji glasovite tragedije 'Macbeth' Williama Shakespearea (prema riječima Harolda Blooma, najuspjelijoj adaptaciji ikada snimljenoj).

Priča, smještena u feudalni Japan, prikazuje zastrašujući slučaj slavohlepna ratnika koji je u stanju poduzeti sve ne bi li se domogao vlasti. Izvanredno snimljen (eksterijeri su uglavnom snimljeni u podnožju planine Fuji), ekspresivne glume koja vuče korijene iz japanskog klasičnog kazališta i sjajnoga ritma, film je japanski klasik, koji ne prestaje oduševljavati obožavatelje filma diljem svijeta.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...